"Останете живи": Журналистът Георги Стоянов с приз от Годишните награди за пътна безопасност (Видео)

На официална церемония отличиха най-добрите инициативи в областта на пътната безопасност у нас

Снощи в "Сити Марк Арт Център", гр. София, се проведе официалната церемония по връчване на Деветите "Годишни награди за пътна безопасност", на която бяха отличени най-добрите инициативи в областта на пътната безопасност, добрите практики, повишаване културата на пътя и предотвратяване на пътно-транспортните произшествия.

В категория "Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии отразяващи проблемите на пътната безопасност" с Първа награда бе отличен Георги Стоянов, автор и издател на книгата "Останете живи", посветена на каузата да се спре войната по пътищата.

Оценката за изданието и съпътстващата го кампания, преминала вече през десетки училища и хиляди ученици в страната дойде единодушно от жури, съставено от представители на Фондация "Годишни награди за пътна безопасност", Главна дирекция "Охранителна полиция", Отдел "Пътна полиция", Съюз на българските автомобилисти, Български червен кръст, Министерство на транспорта, Държавно - обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и журналисти.

"Благодаря на журито за оценката. Споделям тази награда с всички номинирани, защото пътната безопасност е обща кауза. Държа да подчертая, че не съм пътен експерт, но съм решен да продължа да правя това, което е по силите ми - да предупредя колкото се може повече млади хора за отговорностите им на пътя, за да не станат част от черната статистика на загиналите, пострадалите или причининилите смърт", сподели Георги Стоянов след получването на наградата.

По време на церемонията всички присъстващи имаха възможност да си закупят книгата, като събраните средства са за Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП.

Повече за книгата и кампанията може да намерите на фейсбук страницата Останете живи

Сред официалните гости на церемонията бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура Иван Досев, началникът на отдел “Пътна полиция” Звезделин Колев, народни представители и др. Водещ на церемонията беше Гергана Стоянова, която е и официалният глас на българската версия на GPS навигацията на Google. Сред гостите бе и певецът Любо Киров.

Бяха връчени призове и в категориите "Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации", "Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации", "Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации", "Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища" и "Специална награда на служител на пътна полиция, с личен принос".

Годишните награди за пътна безопасност е конкурс, който води началото си от 2011-та година. Целта му е да отличи реализираните инициативи в областта на пътната безопасност, добрите практики за безопасност на движението, повишаването на културата на пътя и предотвратяване на пътно транспортни произшествия.