Томислав Дончев коментира има ли италианска връзка на коронавируса в Плевен

"Ако човек е в паника, вероятността да се зарази с коронавирус е по-голяма", заяви вицепремиерът

"Паниката е лешоядът, който ти яде от мозъка. Не забравяйте, че паниката сваля имунитета. Ако човек е в паника, вероятността да се зарази с коронавирус е много по-голяма", заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Би Ти Ви. 

"В момента взетите мерки у нас във връзка с коронавируса отговарят на ситуацията. Всички останали биха били драстични - например затваряне на търговски обекти или пълна карантина на цялото населено място. Това би имало тежки икономически последици. Не считаме, че към момента подобна мярка е необходима - спиране на движението, влизане и излизане от града... Нека да не генерираме повече паника и смут", каза още Дончев.

Той потвърди, че България ще произвежда защитни облекла и маски, като снощи дори са получени снимки на първите мостри. "Производителите явно са се мобилизирали и вече имаме първите мостри, които трябва да бъдат тествани от специалисти днес или утре, за да може да започне производство и снабдяване там, където е необходимо", каза вицепремиерът.

"Ние нямаме никаква гаранция колко дълго ще продължи тази зараза. Специалистите се надяват тя да изчезне със затоплянето на времето, но това е само предположение", каза Дончев. 

"Не е известно кой е нулевият пациент. Има различни предположения, които са базирани на медицински изследвания и на логиката на движението на хората. Когато е известно, учените ще го кажат", заяви още вицепремиерът във връзка с установяването на коронавирус у нас.

Toй потвърди, че на строежа на "Балкански поток" край Плевен има работници от Италия.

"Те не са в Плевен. Те са по строителството на "Балкански поток". Със сигурност има италиански работници и специалисти, не мога да се ангажирам колко са като бройка. Под карантина би бил някой, ако има симптоми или е пътувал. Другите са на работа. Вижте, оказва се, че в България има и немалко италиански студенти. Предстои те да се върнат по родните места за Великден", посочи още той.

Дончев обясни, че е имало разговори с образователния министър Красимир Вълчев, за да се направи нареждане на италианските студенти да им бъде казано, че при ново връщане у нас ще бъдат поставени под карантина.