Министър Петкова даде актуална информация за случващото се с АЕЦ "Белене"

Процесът не е спрял по нито един от големите стратегически проекти, увери тя

"По отношение на проекта АЕЦ "Белене" наистина настъпиха промени, свързани с начина на комуникация, изобщо с цялата процедура. Тези промени са свързани с мерките за безопасност и опазване на живота и здравето на хората. Процесът не е спрял по нито един от големите стратегически проекти", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"По отношение на АЕЦ "Белене" преди 10 дни финализирахме процеса по подписване на споразуменията за конфиденциалност с тези пет компании, които влязоха в кратката листа на проекта АЕЦ" Белене" с които НЕК ще води преговори за стратегически инвеститор за този проект. На база на тези споразумения, в рамките на вчерашния ден беше изпратен информационният меморандум на всяка една от тези компании. В този меморандум се съдържа основна базова информация за проекта, за развитието на пазара в България, в региона, правната рамка. Всичко това, което е изключително важно за потенциалните участници в тези преговори, така че те да могат да направят своите анализи и да могат да работят за това да подготвят обвързващите се оферти, за които всички потвърдиха, че ще подадат такива", коментира Петкова.

Тя допълни, че срокът за подаване на тези обвързващи оферти ще започне да тече от момента, в който можем да се осигури физически достъп до информационната зала за проекта АЕЦ "Белене", която е ситуирана в НЕК.

"Тя няма как да бъде предоставена по друг път. И споразуменията за конфиденциалност, и информационният меморандум бяха изпратени по електронен път, подписани съответно отново по електронен път тези документи- Така че на този етап работим по този начин за проекта "Белене", но нищо не е спряло", изтъкна още Петкова.