Никой не се е отказал да участва в изграждането на проекта АЕЦ "Белене"

Обвързващите оферти ще се подават след преминаването на кризата с COVID-19

Срокът за изготвяне на обвързваща оферта за строителството на проекта АЕЦ "Белене" ще започне да тече в момента, в който бъде осигурен физически достъп до информационната стая с книжата на проекта. Това обясни пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Самата информационна стая ще се намира в НЕК и ще бъде на разположение пред потенциалните инвеститори, уточнява 3e-news.net. Достъпът до нея, за изготвяне на анализите и предложенията на компаниите, обаче ще бъде осигурен след смекчаване на санитарните изисквания, свързани с пандемията от коронавирус, обясни Петкова.

Тя обясни, че въпреки забавянето на проекта в момента продължават преговорите с потенциалните инвеститори. Към момента никой не се е отказал да участва в изграждането на проекта, до инвеститорите е изпратен информационен меморандум, обясни министърът. Очаква се и следващата седмица да има телеконферентен разговор с компаниите по отношение на развитието на проекта. Припомняме, че в момента пет компании са пожелали да участват в строителството на АЕЦ "Белене" – това са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром" АД, част от Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом и Дженерал Електрик.

Министър Петкова е убедена в доброто бъдеще на проекта Белене, стана ясно още по време на интервюто. По думите ѝ това е европейски проект, който ще спомогне на страната ни за постигане на целите на ЕС за намаляване на вредните емисии до 2050 г.