БАЗ: Правят се некоректни внушения за подкрепата, която се предвижда за нашия бранш

Некоректно се интерпретира информацията, че намаляването на ДДС в секторa ще доведе до загуби от 150 млн. лв. за държавната хазна

Във връзка с множество медийни публикации, „експертни“ изказвания и крайни позиции на различни браншови организации през последните дни, Българската асоциация на заведенията би желала да заяви следното:

Некоректно се интерпретира информацията, че намаляването на ДДС в нашия сектор ще доведе до загуби от 150 млн. лв. за държавната хазна. Тези изчисления са направени на база данни за 2019 г. и за всички е ясно, че през 2020 г. няма как да бъдат достигнати. Явно се налага да напомним, че в продължение на два месеца нашият бранш беше затворен със заповед на министъра на здравеопазването, а дори към момента работи с около 20% от капацитета си. Повече от 50% от ресторантите пък изобщо не са отворени поради липсата на летни градини. Част от бранша ни са и нощните клубове и заведения, които продължават да са официално затворени. В тази ситуация е очевидно, че финансовите резултати от 2019 г. няма как да бъдат достигнати.

Някак удобно се пропуска и фактът, че по наше настояване минималният осигурителен праг за служителите ни ще се увеличи на 800 лв. Средно за бранша, като се вземат предвид и заплатите на висшия мениджмънт, минималният осигурителен праг ще бъде около 1000 лв. Това означава близо 70 млн. повече приходи в държавния бюджет от осигуровки.

Считаме за некоректни и масовите интерпретации на позицията на Министерството на финансите. По техни данни, ако бъдат приети всички предложения за намаляване на ДДС, това ще доведе до загуби за бюджета от 1,763 млрд. лв. Както вече споменахме, обявената от МФ цифра за нашия бранш е 150 млн. лв. на база данни от 2019 г. Смятаме, че вече ясно се аргументирахме защо през 2020 г. достигането до тези показатели е невъзможно.

Още веднъж желаем да благодарим за смелото решение на премиера Бойко Борисов и на всички, които подкрепиха намаляването на ДДС за бранша ни. Това е огромна помощ, която ще ни съдейства да запазим в максимална степен своите служители. А това са стотици хиляди хора, които ще останат на пазара на труда и за които ще се внасят осигуровки, а няма да легнат върху социалната ни система.