КЕВР: Великотърновци ще плащат с 13% по-евтино парно

Животът

04-06-2020, 14:59

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Иван Иванов призова хората да не вярват на изкривена информация и слухове

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви категорично, че цената на топлинната енергия за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон средно за страната ще бъде с 14 % по-ниска от цената през миналия зимен период. На онлайн брифинг Иван Иванов гарантира, че абонатите във Велико Търново ще плащат с около 13 на сто по-ниска цена за парно отопление.

Председателят на регулатора припомни, че цената на топлинната енергия през изминалия сезон в столицата е била 95,64 лв. за мегаватчас, а за новия ценови период ще бъде от порядъка на 81 лева. Иванов обаче уточни, че предстоят обществени обсъждания, след които на 1 юли КЕВР ще реши окончателно каква да бъде цената на топлоподаването за едногодишен период.

Иванов призова хората да не вярват на изкривена информация и слухове. Според него, объркването настъпило, защото била сравнена месечната цена за май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до края на юни 2021 година.

"По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22% по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена. Прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 година е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година", коментира Иванов.

Иван Иванов отбеляза, че отчитане на реалното месечно потребление на топлинна енергия засега не е възможно, тъй като не са монтирани дистанционни топломери.

При 94% от абонатите на парно отопление не е възможно месечно отчитане на топлинната енергия, защото са на прогнозен годишен отчет.