Мирослав Петров се ангажира да съдейства за създаването на втора противопожарна служба в Плевен

Днес той и директорът на РД на ПБЗН посетиха обект на пожарната в складова база Стара гара

Областният управител Мирослав Петров се ангажира да съдейства за създаването на втора противопожарна служба в Плевен. Днес той и директорът на РД на ПБЗН комисар Станислав Атанасов посетиха обект на пожарната в складова база Стара гара, който е държавна собственост и е предоставен за управление на РД ПБЗН – Плевен.

"Необходимостта от създаване на втора районна служба в Плевен е продиктувана от това, че особеност на нашия град е продълговатата пешеходна зона в средата на града и липсата на пътни съоръжения, по които може да се преминава от едната част на града в другата. Това затруднява силно придвижването на автомобилите, особено в пикови часове, което е решаващо за нашата работа. В по-големите градове в България, изключвайки столицата има повече от една противопожарна служба - в Пловдив са 4 Районни служби, във Варна - три, в Русе и Бургас са с по 2.”, каза комисар Станислав Атанасов, който подчерта , че през последните години значително е нараснал броят произшествията с пожари.

От друга страна с изграждането на АМ "Хемус" до пътен възел Ловеч участък от магистралата на бъде предаден за охрана към ПБЗНС – Плевен по отношение на гасене на пожари в МПС –та и автомобилни катастрофи, което допълнително ще натовари работата на регионалната дирекция

Всички свои доводи за нуждата от създаване на втора противопожарна служба в Плевен комисар Атанасов е представил пред ръководството на Главната дирекция пожарна и аварийна безопасност. Запознати са също областния управител и кмета на Плевен.

Обектът, който днес бе посетен от областния управител Мирослав Петров, се използва за съхранение на имущества и тежка техника.

"В продължение на година, година и половина с доброволен труд на колеги от административните звена и от дежурните смени в РД ПБЗН беше значително подобряване на състоянието на сградата, разположена върху  300 кв.м застроена площ. Покривът имаше множество течове, фасадата беше олющена. Почистихме всичко, премахнахме растителност и храсти и доброволен труд бе ремонтиран покривът,  направени бяха дребни подобрения  по мазилката, сложени бяха врати”, каза комисар Атанасов, представяйки пред областния управител Мирослав Петров свършеното до момента.

На този етап сградата се използва за гараж на техниката, която е на дежурство от изнесен екип на дежурство, стана ясно от изложението на комисар Атанасов. Екипът на дежурство функционира от повече от година с цел осигуряване на по-бърза оперативна намеса при произшествия в западната част на Плевен.

Комисар Атанасов подчерта, че от решаващо  значение за  работа им е бързото пристигане на първия екип на мястото на пожара, затова е важно да осигурим дежурство с противопожарен автомобил. „Към момента техниката тук, на обекта, е предимно за гасене на полски и горски пожари и аварийно спасителни действия, но има автомобил, който е на ремонт във Велико Търново и след това ще бъде насочен тук в базата”, уточни директорът на РД ПБЗН – Плевен.