Гешев: Докато не прекъснем зависимостите между политици, олигарси и медии, няма да живеем добре

До момента са задържани 16 лица за дрога и търговия с акцизни стоки

Главният прокурор Иван Гешев и говорителят на главния прокурор Сийка Милева посетиха гр.Гоце Делчев във връзка със специализирана полицейска акция по противодействие на битовата престъпност. На място бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. До момента са задържани 16 лица, предимно по обвинения, свързани с наркоразпространение и търговия с акцизни стоки.
В отговор на журналистически въпроси Иван Гешев коментира, че „наблюдаващите прокурори ще преценят дали ще бъдат повдигнати нови обвинения по конкретно досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние“. Той посочи, че в иззетите електронни устройства, на които се извършва анализ, се съдържа над 260 гигабайта информация – за сравнение романът „Война и мир“ е около 5 гигабайта.
Във връзка с разпространеното днес от Специализирана прокуратура прессъобщение за комуникация между обвиняемия Пламен Бобоков с висши представители на държавни институции, главният прокурор коментира, че доколкото му е известно, лицето само е потвърдило наличието на “задкулисие” и “паралелна държава”: „Имало е комуникации с всякакви лица от всякакви позиции в държавата. Самият господин Бобоков по същество е признал едно нещо - че съществува задкулисие и той участва в това задкулисие, говорил е за връзки, че това е нормално и така функционират нещата в България. Той е признал на практика за една паралелна държава, в която той участва. Ето това прокуратурата иска да прекрати. И аз, докато съм главен прокурор, ще направя всичко възможно да го прекратим. Това, което искаме да прекратим, е хора с пари, със стотици милиони, да си купуват медии, политици, политически партии, за да продължават да крадат безнаказано, както са го правили 30 години. В резултат на това хората живеят по начина, по който живеят - с мизерни пенсии. От българските граждани са откраднати милиарди“, добави главният прокурор.
„Медиите канонизират тези бизнесмени. И ги канонизират не защото ги обичат, а защото им се плаща. Съветвам българските граждани да гледат кой какво прави, а не какво пише“, каза Иван Гешев.
Главният прокурор отбеляза, че проблемът е, че в затворите „не влизат хората, които разполагат с пари, власт и влияние там, където им е мястото. Влизат социално слаби, които нямат финансов ресурс да плащат на медии, на скъпо платени адвокати, а те не могат да се защитават“.
Главният прокурор Иван Гешев и говорителят прокурор Сийка Милева посетиха и Районна прокуратура - Гоце Делчев, срещнаха се с ръководството на общината и разгледаха някои от забележителностите на града.