Румен Радев: Прокуратурата подмени конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията

Животът

03-07-2020, 13:26

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проблемите на България няма да се решат, ако президент и премиер се прегърнат, каза Радев във Велико Търново

Президентът Румен Радев, който днес посети Велико Търново, коментира скандалните чатове, изнесени от прокуратурата, свързващи него и негови съветници с бизнесмена Пламен Бобоков. Според президента прокуратурата е сменила своето предназначение:

„Чатовете не са секретни, но единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и  манипулативно под нечий диктат, това е да публикува пълния чат. В противен случай ще стане ясно, че се фабрикува поредния медиен скандал покрай президентството, за да се отвлече вниманието от съществените проблеми. Упоритият отказ да се разследват скандалите за фрапантни злоупотреби, които вече  отекват в световните медии и в европейските институции, показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта. На ход е прокуратурата – аз не виждам какво ги смущава, те погазиха и конституцията, и законите, и личната кореспонденция. Затова защо не публикуват целия чат?” – каза пред журналисти Румен Радев и допълни, че относно чатовете няма никакви притеснения и е убеден, че при него няма никакви злоупотреби.

 

На въпрос дали президент и правителство ще погледнат в една посока в името на българския народ, Радев посочи, че проблемите на България няма да се решат, ако президент и премиер се прегърнат. „Проблемите ще се решат чрез прозрачност на решенията, отговорност, отчетност, стимулиране на бизнеса, който осигурява високотехнологични производства, съвременен мениджмънт; бизнесът, който въпреки всички пречки в законодателство и администрация успява да изнася и да реализира продукция, да внася и данъци… Но аз няма да подкрепям бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушения на всякакви правила. Ето това трябва да се изчисти с администрацията – едни пълнят хазната, а други наготово вземат използват по различни начини, без да развиват някаква съществена продукция.” – коментира президентът във Велико Търново.