Преди 36 г. терористи взривяват две бомби на гарите в Пловдив и Варна

Животът

30-08-2020, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 30 август 1984 г. „протурска” терористична група извършва атентати на гарите в Пловдив и Варна. В 17.29 ч. е взривена бомба в чакалнята на гара Пловдив. Взривното устройство е поставено в дъното на залата, при обществените телефони, до кошче за отпадъци. Убита е една жена, а 42-ма души се ранени. Разрушени са металният покрив и някои стени в гарата.

След 36 минути - в 18.05 ч., е взривена нова бомба пред сградата на аерогара Варна. Взривното устройство е поставено в бетонен цветарник на паркинга. Ранени са две жени.

Взривните устройства са еднотипни, изработени са от свързани шашки амонит 6 по около 200 гр всяка, детонирани с електрически взривател, захранван от плоска 4,5V батерия и часовников механизъм - будилник „Слава”, поставени в консервна кутия (Варна) и буркан (Пловдив).

Следствието заключава, че организираната през пролетта на 1983 г. група се състои от трима терористи с няколко помагачи. Твърди се, че това е единствената „протурска” терористична група, извършила системно атентати преди и след ескалацията на Възродителния процес. Първите им изяви са опожарени 750 декара гора при язовир Камчия и земеделски земи, неуспешен опит за саботаж на гара Карнобат с цел да доведе до тежка влакова катастрофа.