Инж. Даниел Панов призова от Царевец политиците да се обединят и да не петнят имената на предците ни

Мисия

22-09-2020, 11:05

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Зам.-председателят на НС Емил Христов: Да протегнем ръка един към друг, а не юмруци!

„Да си българин е гордост, да си българин е чест и тези чувства са още по-силни днес, в деня на независимостта на България. Независимостта, заедно със Съединението и Освобождението, най-ярко свидетелстват колко силен е българският дух и българският народ. Независимостта е дело на целия народ – всеки участва, всеки има своята роля, от ученика до министър-председателя. Независимостта е обявена тук, в славния Търновград, историческата и духовна столица на България. Ничия държава и ничия сила няма да се намесва повече в делата на България. Независимостта е завършек на делото на поколения възрожденци, борили се против робството. И днес пред нас са посланията от историята. Българите преди нас показаха, че разбирателството и обединението в името на България дават сила и свобода. Нима, когато се е пишела Търновската конституция, не е имало скандали и люти спорове? Но тогавашните управници са поставяли държавните интереси над всичко. За това обединение апелирам към днешната политическа класа – подайте си ръце, не е време да се делим. Нека не петним името на онези, които се жертваха, за да я има България днес. Нека бъдем достойни техни наследници. Дълбок поклон пред българските герои! Честит празник, българи! Да живее България!” – това каза в официалното си празнично слово от хълма Царевец кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов по време на честванията на 112-та годишнина от обявяването на независимостта на България.

Слово поднесе и заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. „Питаме ли се днес поради що предците ни трябваше да се борят за свобода, за независимост. Заради разделението. Затова ние днес с вас какво ще завещаем на тези след нас? Да събират отломки от България? Да се борят за свобода и независимост? Това ли заслужава българският народ? Да протегнем ръка един към друг, а не юмруци! Да бъдем достойни за поколенията след нас. Честит празник!” – каза Христов.

112 балона в цветовете на родния трикольор, пуснати от великотърновски деца, полетяха от хълма Царевец. Тук отново прозвуча манифестът, с който преди 112 години е обявена българската независимост.

Водосвет отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Гости и граждани поднесоха венци и цветя на Пирамидата на Независимостта.

От Царевец празничното шествие ще пристигне пред паметника „Майка България”, където ще бъдат  положени гирлянди с участието на военния оркестър на Националния военен университет и Духовия оркестър на Община Велико Търново.

До 18:00 ч. за най-малките великотърновци е предвидена анимацията „Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“. Представя я  National Geographic Kids – Клуб „Малки откриватели“ в парк „Марно поле”.

В 12:00 ч. ще започне тържествена церемония-спектакъл „Искри” на Националната гвардейска част и изпълнения на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ„Васил Левски”. Мястото е кръстовището пред Община Велико Търново и Пощата.

От 12:30 ч. пред сградата на община Велико Търново концерт ще поднесат  Михаела Маринова и 4 MAGIC, както и детски и младежки любителски формации от старата столица. Отново пред сградата на Община Велико Търново от 17 ч. е празничния концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“.

Строеви хватки с оръжие от Представителна част на Националния военен университет ще започнат от 19 ч. на площад „Цар Асен І”. Тържествената проверка е предвидена за 19,30 ч., а в 20:15 ч. ще започне аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”, който ще завърши с празнични илюминации.