Българският лекарски съюз с кампания за набиране на доброволци за болниците в нужда

Общество

29-10-2020, 15:21

Снимка:

БЛС

Автор:

bulgaria.utre

Всичко от Автора

Български лекарски съюз стартира кампания за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на изпадналите в нужда лечебни заведения в страната. 

В условията на втора, много по-силна вълна от Covid-19, лечебните заведения в страната са пред прага на кадрови колапс. Всеки ден в страната се заразяват все повече медицински специалисти, което изправя здравната система пред абсолютна невъзможност да предоставя навременна и пълноценна медицинска грижа, не само за пациентите болни от Covid-19. 

„В момента здравната система започва да дава първите симптоми на пълно и безвъзвратно изтощение“, заяви д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз. „Колегите ни в лечебните заведения са на ръба на психическо и физическо оцеляване поради голямото натоварване. В тази здравна криза, ние разчитаме на помощ от младите ни колеги, студентите по медицина, на техните компетенции и здрав дух, така че заедно да се справим в този труден за всички ни момент“, допълни д-р Маджаров. 

Много лечебни заведения в страната вече отправиха призив за набирането на доброволци, но целия този процес е изключително хаотичен и неурегулиран, смятат от съсловната организация. „Именно това е причината да организираме кампания по координирано набиране на доброволци, където всяко лечебно заведение да обявява своите нужди в конкретика, а доброволците да взимат информирано решение за това къде и как могат да са полезни, в кои точно отделения и какви дейности ще им бъдат делегирани. Това ще помогне за правилното управление на очакванията и на двете страни, ще превантира разминаването в комуникацията между болниците и младите ни колеги, а процеса ще бъде много по-ефективен и в пъти по-бърз“, аргументира кампанията председателят на БЛС.  

За кампанията 

Всяко лечебно заведение ще трябва да попълни генериран формуляр за набиране на доброволци: https://forms.gle/BVZzE5vQMpRtmXt87. Информацията, която ще трябва да бъде подадена от страна на болниците е: телефон и имейл за връзка, брой необходими доброволци, основни компетенции – санитар или сестра, отделенията, които имат нужда от подкрепа,  делегирани дейности на доброволците, варианти за финансова компенсация и др. Освен чрез попълване на формуляр болниците могат да подадат необходимите данни и на телефон: 0899906647 с лице за контакт Ирен Борисова. От своя страна, студентите по медицина ще могат да кандидатстват директно през платформата jobs.bg в „корпоративния профил“ на БЛС, където ще бъдат поместени отделни обяви на всички желаещи лечебни заведения, с отбелязани горепосочените конкретни критерии и нужди за доброволческия труд. Кандидатурите по отделните обяви ще се получават директно на предоставения от болницата електронен адрес. Всяко лечебно заведение от своя страна само ще осъществява подбора на кандидатите.

На сайта на съсловната организация ще бъдат публикувани линка към онлайн формуляра,  информация за актуалните обяви за доброволци, от които лечебните заведения имат нужда, с препратка към „корпоративния профил“ на БЛС в jobs.bg , където ще бъдат качвани обявите, за които доброволците ще могат да за кандидатстват.

От своя страна БЛС ще направи всичко възможно административните пречки пред това студентите да доброволстват, да бъдат елиминирани. „Всеки студент по медицина трябва да може да получава служебна бележка от лечебното заведение, в което помага и да бъде извиняван от учебни занятия. Необходимо е да подсигурим спокойствие и нужните компенсации на бъдещите ни колеги, докато подкрепят с всички усиля лекарите в болниците“, коментира д-р Маджаров.