Доц. Ангел Кунчев: Ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември

Навлизаме в изключително сериозна фаза на заболяването в България, заяви министърът на здравеопазването

Ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември. Това заяви по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Само три области в България са все още в оранжевата зона – Видин, Добрич и Силистра, всички останали са в червената зона, т.е. имаме над 120 болни на 100 000 население, обясни д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че Добричка област, където ситуацията е била много тежка, в момента след взетите мерки е в сравнително добро състояние.     

По отношение на седмичния брой на тестовете страната е достигнала 900 теста на 100 000 население. Има минимален показател от 300 теста, който страните в ЕС трябва да имат, за да се признават данните им. Ние сме вече три пъти над този показател, посочи доц. Кунчев

Средното ниво на тестовете за Европейския съюз е около 2000, има страни със 7 000 теста на 100 000 население, подчерта той и уточни, че нивото на тестовете в България е достатъчно, задоволително и ни дава данните, от които имаме нужда.

„Разбира се, може да бъде и повече, ако се организират различни скринингови програми“, заяви д-р Кунчев.

През последните дни между 30-35% от всички изследвани лица дават положителен тест, посочи той.

По отношение на противоепидемичните мерки доц. Кунчев смята, че те трябва да продължат и след 12 ноември, като се предприемат и нови такива.

„Ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември. Всички предвидени мерки трябва да останат до края на ноември и може би и след това. Трябва да помислим за ограничаване на работата на всички заведения до 22.00 часа, но това трябва да стане в диалог с бранша. Ограничаване на присъствената работа в офиса до максимум  50% от служителите. Трябва да бъдат задължени тези, които могат да работят извън офиса, да го правят, като не допускаме повече от половината служители да бъдат на едно място“, категоричен е д-р Кунчев.

„Специална препоръка по отношение на МОН. Знаете, че в момента на база на изработените критерии всяко училище има право да поиска от министъра минаване в дистанционна форма на обучение. Само че при тези данни за 25 от 28-те области аз мисля, че е редно да се помисли това да става на по-широка основа, за цели области, в групата от 5-12 клас. По същия начин да се преустановят всякакви извънкласни дейности и занимания на учениците, ако са извън рамките на паралелката, като това трябва да важи и за учениците от 1-4 клас, всъщност за всички обучаващи се“, посочи доц. Кунчев.

„Към автономните висши училища препоръчваме да минат към дистанционно обучение с едно изключение – обучението на медици и техните практически упражнения“, добави той.

Предлага се още възстановяване на това хората над 65 години да пазаруват в зелен коридор от 8.00 до 10.00 часа, „за да предпазим най-рисковата част от населението“.

Що се отнася до медицинските служители, ще бъде предложено след отрицателен тест, направен на третия ден от контакта, хората да не бъдат под поставени под карантина.

„Всяка една мярка ще бъде прецизирана. Голяма част от мерките, които се предлагат, вече са приложени в страната, в много области, в много училища. Всички училища, които подадат заявления за дистанционно обучение, се одобряват. Има области, има училища, в които няма нито един положителен. Знаем, че присъствената форма на обучение е най-ефективната, най-ефикасната. Трябва да съобразим всяко решени“, коментира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

„Вирусът се разпространява вече дифузно в страната. Вече няма огнища, ние не можем да го спрем, но можем да го контролираме с адекватни мерки. Каквито и правила да напишем, ако хората не вярват в тези заповеди, то няма да постигнем медицинския резултат, който целим. А той е да намалим натиска върху системата. Голяма част от лекарите от март не излизат от болниците“, коментира още той.

„В София е най-големият натиск. Не е проблем на информационната система, леглата са факт.

Докато отиде линейката, вече леглата са заети.

Директорите правят организация. Лекарите и сестрите стават все по-малко. Голяма част от тях са контактни. Това ограничава възможностите на системата. Затова апелираме към хората да проявят разум, защото само това може да ни помогне“, каза министърът на здравеопазването.

Той коментира процента на смъртност у нас. „Ръст има и той се наблюдава не само в България.

Българите продължават да търсят лекар късно. Виждате статистиката, има много млади хора. 

Това, което забелязваме, че те търсят много късно лекарска помощ, когато почти целият бял дроб е засегнат. Важно е при първи симптоми да се търси лекарска помощ“, посъветва министър Ангелов. Той призова хората да не се самолекуват.

„Спешно трябва да се дадат правомощия на здравния министър да командирова лекари в различни медицински учреждения. В момента цялата тежест е поета в доболничната помощ, натоварването трябва да бъде по-равномерно“, каза д-р Кунчев.