Липсата на легла и медицинския персонал в болниците в региона са основният проблем към момента

Това заяви заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов

Липсата на легла и медицинския персонал в болниците в региона са основният проблем към момента. Това заяви заместник областният управител  на област Русе Свилен Иванов, който временно изпълнява длъжностите областен управител и председател на Областния оперативен щаб. Точно затова той проведе спешна среща с ръководствата на всички болници от региона, определени за лечение на пациенти с COVID-19.

От представената информация стана ясно, че към момента разкритите легла за лечение на пациенти с коронавирус в област Русе са 231, а лекуваните 301. По-голямата част от тях са от други области и вече няма свободни легла в русенските болници. По тази причина Свилен Иванов отправи и апел към областните управители на съседни области да уведомят гражданите си, че няма повече места в болниците в Русенско. Разбира се, най-тежките случаи няма да бъдат връщани. До утре се очаква да бъдат открити още 37 легла за неинтензивно лечение, като 22 от тях ще бъдат в Комплексния онкологичен център, а останалите 15 в Университетска болница „Медика Русе“. Освен това по време на срещата беше решено този четвъртък да се проведе онлайн обучение на общопрактикуващите лекари от областта. То ще бъде водено от трима лекари от двете университетски лечебни заведения „Медика“ и „Канев“, както и от Белодробната болница. По време на него джипитата ще бъдат запознати с най-новите тенденции при диагностицирането и лечението на COVID-19. Идеята е по този начин да се разтовари болничната помощ и част от пациентския поток да бъде прехвърлен към поликлиниките и общопрактикуващите лекари.

По-късно през деня очаквайте информация относно констатираните случаи на коронавирусна инфекция в региона за последните 24 часа.