Аласан Н‘Диайе: Не се тревожете, българският национален отбор има страхотни играчи

Спорт

26-11-2020, 12:58

Снимка:

nostrabet.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Защитникът на Ботев Враца Аласан Н‘Диайе даде ексклузивно интервю пред Nostrabet, в което сподели за впечатленията си от изминаващата година, в която е част от състава на Ботев Враца.

Н‘Диайе сподели как се е стигнал до трансфера му в северозападна България, както и изрази мнение, че цялостното ниво на българската efbet Лига е спаднало в сравнение с това, което е било преди няколко години, когато носеше екипите на Локомотив Пловдив и Берое. Той отдава това главно на коронакризата. Самият подчерта, че е бил неведнъж жертва на расистки скандирания в България.

Френският бранител обаче е убеден, че България разполага с много добри футболисти и че резултатите на националния ни отбор отново ще тръгнат нагоре през идната година. Той разказа и историята на най-щастливия и запомнящ се момент в кариерата си.

Здравей, Аласан! Последните седмици са доста тежки за всички ни, с оглед на разрастващото се разпространение на COVID-19. Как се справяш самият ти със ситуацията и как ти се отразява?

– В момента трябва да сме концентрирани върху това да сме професионалисти, въпреки цялата несигурност. Трябва да тренираме всеки ден и ще видим какво решение ще се вземе за сезона. Надявам се да е позитивно, но няма какво да направим по въпроса самите ние, футболистите.

Бяхте много близо до ключово равенство като гости на Черно море през уикенда. Как би оценил цялостното представяне на отбора?

– Мисля, че ни липсваше малко концентрация, за да запазим резултата, но имахме и доста лиспващи играчи, които са болни от коронавирус. Трябва да си вземем поуките и да сме по-концентрирани за следващите мачове.

Ти и твоите съотборници започнахте добре този сезон и завършихте силно през миналия. Каква е тайната на вашия успех?

– Мисля, че най-важният елемент е уважението между футболистите в съблекалнята. Ние сме истински отбор. Треньорът и неговият щаб правят всичко по своите сили, за да можем да изградим истински колектив.

Ти дойде във Враца през януари тази година и почти веднага стана ключова част от отбора. Как се стигна до трансфера?

– Бях без отбор във Франция и получих оферта от Антони Здравков, който ме пита дали се интересувам от това да заиграя в Ботев Враца. Ако трябва да съм честен, никога не бях чувал за Ботев Враца преди, но аз съм състезателен тип и винаги се опитвам да завърша това, което съм започнал, така че реших да приема офертата.

Преди години ти имаше престои в Локомотив Пловдив и Берое. Подобрило ли се е, или се е влошило нивото на българската елитна дивизия оттогава?

– Ако трябва да съм честен, това е труден въпрос, защото има много различни фактори. Помня, че преди имаше много добри играчи и нямахме проблем като този с коронавируса, клубовете имаха повече пари, докато сега е по-трудно да се привличат класни играчи, заради по-малките бюджети. За мен преди нивото беше по-високо, но го отдавам на тези фактори.

Българският национален отбор имаше трудна изминаваща година по отношение на резултатите. Как би оценил нивото на българските играчи като цяло?

– Определено има много добри български играчи. Локомотив Пловдив и Лудогорец имат много добри играчи, но в почти всички клубове това е факт. Мисля, че просто това е лош период за националния ви отбор, но аз лично нямам никакви съмнения, че имате страхотни български играчи.

Темата за расизма във футбола отново е на дневен ред след събитията от изминалите месеци по европейските терени и движението “Black Lives Matter”. Бил ли си самият ти жертва на расизъм в България?

– Разбира се, да, случвало се е. Сложно е, защото е недопустимо, когато се случи. Бил съм в много страни и ми се е случвало даже и през изминаващата година. Трябва да си наясно, че има глупави хора навсякъде, но това не значи, че всички са расисти. Опитвам се да продължа да си върша работата, защото човекът, който ме обижда може да си има лични проблеми или такива с алкохол и други вещества. Затова се опитвам да си върша работата, защото същият, който ме е обидил на стадиона, няма да го направи на улицата.

Работил си с много треньори по време на кариерата си, включително и с една от легендите на английското треньорство, Нийл Уорнък, докато си бил в Кристъл Палас. Кой е най-добрият треньор, с когото някога си работил?

Трудно е да се каже, защото съм имал няколко добри треньори, може би един от тях беше този по времето ми в Черноморец Одеса. Той успяваше да влезе в положението на футболистите и да ни мотивира сами да преследваме по-високи цели и постижения на терена. Харесвам обаче и работата с Антони Здравков и неговия щаб. Всички са страхотни и ни помагат да се развиваме все повече и повече и да не губим целта от поглед.

Кой е най-трудният противник, срещу когото си се изправял в България?

Може би в българското първенство най-много ми допада стилът на Али Соу от ЦСКА, той е много опасен нападател. Другият е нападателят на Етър – Преслав Боруков. Той е страхотен, никога не спира да тича и е труден за овладяване. Това са играчите, които на мен са ми направили особено впечатление.

Кой е най-добрият момент в цялата ти кариера?

Определено беше моментът, в който се спасихме с Кристъл Палас в последния кръг в Чемпиъншип, беше преди почти 10 години. Имахме мач с Шефилд Уенздей, имаше 30 хиляди човека на стадиона и двубоят се излъчваше на живо по ББС. През целия сезон бяхме преследвани от големи финансови проблеми и успяхме да се спасим в последния кръг след страхотна победа. Бяхме първият клуб, който се спаси от изпадане, след като беше обявен в администрация в същия сезон. Виждате Палас къде е в момента и се радвам, че съм бил в даден момент част от този страхотен проект. Никога няма да забравя този момент!

Вече си на 30 години, така да се каже, златната възраст за един футболист, особено на по-дефанзивна позиция. Оглеждаш ли се за един последен голям трансфер в Европа?

За момента съм доволен от престоя си в Ботев Враца и всичко се развива добре. Аз обаче знам, че съм играч, който винаги иска предизвикателства и иска още и още такива. Ще видим какво ще се случи в бъдещето.