Борисов: Над 1,1 млрд. лева отпусна държавата като подкрепа за бизнеса чрез антикризисните мерки от март досега

Детските градини и яслите може да отворят врати още на 14 декември

"Над милиард и 100 милиона лева даде държавата чрез антикризисните мерки от март досега, за да подпомага малките, микро, средните и другите предприятия“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в производствена база за хранителни продукти в Цалапица, една от многото фирми у нас, възползвала се от помощта на държавата за запазване на заетостта чрез мярката 60/40 в пандемията от COVID-19.

Премиерът Борисов изтъкна, че най-добрата антикризисна мярка е на 21 декември отново да се отворят затворените обекти. "За да може дотогава нашите герои – медицинските работници, да лекуват. Всеки ден вече имаме по 2000-3000 оздравели българи“, подчерта министър-председателят. По думите му само по този начин хората отново могат да се връщат в производството и по работните си места.

"Няма икономическа логика, при която може без да се събира данък, без да се произвежда, държавата да плаща заплатите. Тя няма свои приходи. Затова решението е: или заедно в кризата, или фалит“, категоричен бе премиерът Бойко Борисов, който добави, че прилаганите мерки у нас за преодоляване на социалните и икономически последици от пандемията дават добри резултати.

В производствената база в Цалапица заедно с премиера Борисов бе министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя заяви, че по най-новата мярка за изплащане на 80% от минималната работна заплатата вече са подадени 1500 заявления, които се отнасят за 6000 работници, заети във временно затворени заради новия вирус икономически дейности.

Министър-председателят акцентира, че в пълна готовност България очаква първите дози ваксини срещу коронавируса и който пожелае, ще може да се имунизира напълно безплатно и доброволно. Премиерът изтъкна, че ако продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта у нас в следствие на прилаганите противоепидемични мерки, детските градини и яслите ще бъдат първите, които ще бъдат отворени, за да могат родителите да се върнат на работа.

Министър-председателят Бойко Борисов каза още, че е от изключително значение всички български граждани да продължат отговорно да спазват доказалите своята ефективност мерки – дистанция, дезинфекция и дисциплина, защото дълго време ще е необходимо да се справим заедно с последиците от кризата.