Министър Ангелов: Има много лека тенденция за намаляване на заболяемостта от COVID-19

Картината в страната показва, че 52% от леглата за пациенти с неусложнени форми на COVID-19 са заети

"За последните седем дни излекуваните случаи от COVID-19 са 16872, като от понеделник до днес са 11405. Тези числа за оздравелите пациенти са необходимата ни надежда в битката  с пандемията, която продължава да оказва натиск върху здравната система. За последното денонощие изследваните проби за коронавирусна инфекция са 8578. Новите случаи са 3328. В лечебни заведения в страната са настанени 6998 пациенти, като 544 от тях се намират в интензивни структури. Случаите на положителни проби при медицински персонал, от началото на пандемията до настоящия момент, са 7445. От тях активни към днешна дата са 3590, в лечебни заведения са 228, а на интензивно лечение са 27“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Картината в страната показва, че 52% от леглата за пациенти с неусложнени форми на COVID-19 са заети. Запълненият капацитет на интензивните легла е 42%. Най-висок процент на заетост на леглата има в Ямбол – съответно 98%, както и в Шумен – 85%, като в тази област се наблюдава лек спад на заетостта на леглата в сравнение с миналата седмица. В момента в страната няма област, която да е със заболяемост над 1000 души на 100 хил. души население.

"Минали са само 10 дни от въвеждането на новите мерки. Кривата на намаляване на заболяемостта е толкова крехка, че е много рано да правим каквито и да било изводи за постигане на успех. Остават ни 10 дни до 21-и декември , в които трябва заедно да постигнем успеха. Нека не се отказваме по средата на пътя. Нека всеки прояви разбиране и да спазваме мерките. Нека за тези 10 дни, ако може, да загърбим политиката, политическите пристрастия и обвиненията, и да се съсредоточим в целта, която преследваме, а именно - да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим“, допълни министър Ангелов.

Клиничната ситуация в Европа е доста сложна. България е на девето място от 30 страни в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и на трето място на Балканския полуостров. За същия период по смъртност страната ни е на второ място сред държавите от ЕС и ЕИП, отчете директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

В отговор на журналистически въпрос относно изплащането на допълнителните парични възнаграждения от 1000 лева за общопрактикуващите лекари, които са на първа линия, министър Ангелов посочи, че още днес този въпрос ще бъде решен.