До 8,1 млн. лв. се осигуряват за подобряване на водоснабдителна инфраструктура в общините Севлиево и Габрово

Животът

24-12-2020, 10:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За обезпечаване непрекъснатост на водоснабдяването на населени места в общините Севлиево и Габрово с постановление на Министерския съвет се осигуряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2020 г. в размер до 8 100 000 лева. От тях 3 900 000 лева са за община Севлиево за финансиране на участък 3 от първия етап на източния водопроводен клон от Пречиствателна станция за питейни води „Стоките“. С до 4 200 000 лева ще се финансира водоснабдяването на група села на територията на община Габрово - Думници, Гайтани, Прахали, Гледаци, Мрахори, Чавеи, Пецевци, Златевци, Милковци, Лоза, Петровци, Армени, Здравковец, Влайчовци, Драгановци, Музга и Яворец от вътрешната водоснабдителна мрежа на гр. Габрово.

Водните ресурси за задоволяване на нуждите за питейно-битово водоснабдяване в страната са неравномерно разпределени в териториален, сезонен и годишен аспект, поради което редица населени места в общините Севлиево и Габрово са засегнати от сезонни или целогодишни ограничения във водоподаването.

Дебитът на откритите речни водохващания на реките Зелениковец, Росица, Багарещица и Бяла, от които се подават водни количества към населени места от община Севлиево е значително намалял. Същото важи и за дебита на каптажите, които осигуряват питейна вода за голяма част от селата в община Габрово.