Проф. Кантарджиев: Няма да ни чипират, ваксината не стига до нашето ДНК

Докато се създаде имунитет, трябва да минат 20-тина дни

„От 140 г. в България се поставят ваксини, а обществената нагласа към препаратите е била позитивна преди появата на интернет“. Това заяви пред БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев.

По думите му нежеланите реакции при ваксинация през изминалата година са били 16, а имунизираните са хиляди.

Проф.Кантарджиев обясни, че целта днес ваксинацията да бъде излъчена на живо по телевизиите е да се даде пример и да се докаже, че препаратът на „Файзер и Биотек“ е безопасен и ефективен.

„Ваксината, която дойде в нашата страна, е от групата на РНК-овите ваксини. Те съдържат информационна РНК, която е синтезирана по модел, така че влизайки през нашите рибозоми, започва да синтезира белтък, който изгражда имунитет. Тя е изпитвана на над 400 хил. души. В САЩ – милион са имунизирани“, каза той.

Относно бързата реакция при създаването на препаратите той посочи, че от години се работи по този вид ваксини и това е бъдещето при имунизацията.

„Няма да ни чипират, това, което се вкарва в организма, изобщо не стига до нашето ДНК и генетична информация. Ваксината влиза в човешките клетки, но не достига до ядрото им“, каза още той.

Директорът на НЦПЗПБ уточни, че медиците, които се ваксинираха днес, с препарата ще получат втора доза от него след три седмици.

„Не са безсмъртни, докато се създаде имунитет, трябва да минат 20-тина дни, трябва да се пазят. Ваксините са еднакви, но при поставянето на първата реакцията е по-слаба и затова се поставя втора доза“, добави той.

Проф.Кантарджиев посочи, че при изкарана коронавирусна инфекция първите два месеца след заболяването неговата имунна система е подтисната и ефектът на ваксината ще бъде малък.