"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в следващия парламент, за ГЕРБ гласуват 24.3%, за БСП - 21.9%

Според проучването намерение да гласуват имат близо 50 на сто от българи с право на глас,

Ако изборите бяха днес, най-вероятният резултат е шестпартиен парламент с трудно съставяне на управленска коалиция. Това е един от изводите на „Алфа Рисърч“ от проучване на общественото мнение, реализирано в периода 15 – 21 декември 2020г., сред извадка от 1017 пълнолетни жители от цялата страна, съобщава tribune.bg.

ГЕРБ остава първа сила с преднина пред БСП с 2. 4 пункта. За управляващите биха гласували 24.3%, а за социалистите -21.9 на сто от твърдо решилите да гласуват.  Лидерите и на двете водещи партии стабилизират позициите си. Бойко Борисов възвръща част от доверието си в сравнение с есента от 20.3% до 23.5%. Корнелия Нинова има подкрепа от 20.5 на сто.

49.6% от участвалите в проучването граждани смятат да гласуват, което е спад с около 10 на сто спрямо септември 2020. 28% се колебаят и 22% не възнамеряват да гласуват.  В условия на множество неизвестни, разбираемо липсва обществен консенсус, дали е по-добре изборите да се проведат в първия възможен момент, или да се отложат.

Евентуална нова вълна от зараза би накарала 43% от българските граждани (най-вече по-възрастните, хората от рискови групи и техни близки) да се замислят, дали да отидат до урните. Обратно, 42 на сто смятат, че вотът трябва да се проведе в първия възможен момент.

43 на сто очакват, че изборите няма да излъчат категоричен победител и ще е нужно коалиционно управление.

След ГЕРБ и БСП, като трета парламентарна политическа сила и през декември се очертава „Има такъв народ“. Упоритото въздържане от представянето на лица и приоритети започва да отнема от предимството им- подкрепата за партията спада до 10.2%. ДПС събира 7.2% от твърдо решилите да гласуват, което отрежда четвърта позиция на Движението. Симпатиите към Демократична България намаляват- партията има 6.1% подкрепа. Платформата „Изправи се.бг“ на Мая Манолова е с 4.9 на сто одобрение.

Фрагментацията на протестния вот се задълбочава и от нарастващия дял на нерешилите за кого да гласуват от 10.1% до 16.3%.

Въпреки предизвикателствата, мнозинството от избирателите подхождат с доверие към предстоящите избори: 20% нямат притеснения за честността им, други 42% допускат, че може да има нарушения, но те няма да окажат съществено отражение върху резултата. Тезата, че вотът ще бъде изцяло манипулиран се подкрепя от 24 на сто, предимно симпатизанти на асоциираните с протестите формации.

COVID-19, икономическите затруднения и възможността на партиите да дадат яснота за характера на следващото управление са факторите, които ще окажат решаващо влияние върху изхода от вота за 45-то Народно Събрание, посочват от „Алфа Рисърч“.