Костадин Видолов: Левски си е Левски. Скоро го чакат по-добри дни

Спорт

12-01-2021, 08:49

Снимка:

Efirbet

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Костадин Видолов е един от последните футболни артисти на зеления килим у нас. Сега като него мислещи и можещи футболисти, със склонност към импровизацията и нестандартното, са по-малко от пръстите на едната ръка.

Видолов е продукт на школата на Марица и един от малкото родни футболисти, играли за двата пловдивски и двата столични гранда – Локомотив, Ботев, ЦСКА и Левски. Шампион е с ЦСКА, бивш национал, а в чужбина е играл в първенствата на Турция и Германия.

В интервю за Efirbet.com Костадин Видолов коментира моментното състояние на своите бивши отбори в България и дава интересно мнение защо нещата в националния отбор не вървят.

Г-н Видолов, как ще обясните възхода на Локомотив Пловдив през последните две години – две Купи и една Суперкупа, сега зимува в Топ 3 и постигна историческа победа над вечния враг Ботев?

– Заслугата е на Бруно Акрапович, който подбра добри футболисти и те паснаха на стила, който изповядва. Важно е също да се отбележи, че президентът на клуба даде необходимото спокойствие на Бруно и застана зад него, когато в началото нещата не се получаваха. И това търпение беше възнаградено.

Изненада ли беше за Вас напускането на Акрапович?

– Защо да е изненада. Дори мисля, че неговият ход бе нормален. Той направи много на „Лаута“ и като треньор, който има по-големи амбиции и иска да постигне повече, предприе следващата стъпка. Аз не зная какви са били отношенията на Акрапович с президента на Локо, но щом не оспориха напускането му, значи и от юридическа гледна точка всичко е било наред

Това ли е третото силно поколение на Локо, което ще се помни след това на Христо Боев и онова на Ераносян, което вдигна титлата и Суперкупата?

– Не искам да се връщам назад, за да не обидя някой, защото Локомотив е имал много добри играчи и отбори в историята. Нека гледаме какво се случва сега и да коментираме този Локомотив. Това е отбор, който постига успехи и радва своята вярна публика.

Способен ли е Тунчев да задържи игровото ниво на Локо, придобито при Акрапович?

– Тепърва ще се разбере. Сега на Тунчев му предстои за първи път да направи зимна подготовка, да привлече нови попълнения, да наложи своите идеи и разбирания. Хубавото за него, че е локомотивец и привържениците на отбора са зад него, което ще му позволи да работи спокойно и търпеливо.

Вие играхте и за другия пловдивски тим Ботев. Как ще коментирате това, което се случи с него през есента?

– Неприятно е, тъй като се оттегли собственикът, а в днешно време и особено при тази пандемия, трудно се намират бизнесмени или фирми, които да подсигурят бюджет, адекватен на името Ботев. После напусна и Ферарио Спасов, много, много тежка бе отминалата есен за ботевистите.

Ще успее ли руският богаташ да вдигне Ботев на крака още напролет?

– Първо, нека сделката да стане факт. Няма да е добре за Ботев, ако руснакът не ги поеме, защото друг не е изявил желание. Нещата с руснака сигурно ще се случат, щом негов човек вече е новият треньор и идват нови футболисти, изпратени от него. Сега остава да изчакаме, да видим как ще играе обновеният Ботев.

Ще успеят ли в Ботев с колективни усилия и отборен дух да компенсират липсата на Неделев през втория полусезон?

– Липсата на Неделев ще се почувства, тъй като той е най-добрият футболист на Ботев и един от най-добрите у нас.

Г-н Видолов, Локо Пд, Берое и Арда поддържат напрежението на върха. Това е нещо ново за българския футбол?

– Колкото по-голяма конкуренция има и по-интересно и оспорвано е първенството, толкова по-добре е това за родния футбол и качеството му.

Не е добре обаче това, което става с друг Ваш бивш клуб – Левски?

– Левски си е Левски. Марка в българския футбол и с огромна фенска маса. Затова съм убеден, че съвсем скоро ще преодолее кризата и отново ще е познатият фактор в първенството. Може да не стане още напролет, но със сигурност ще се случи. Вече има и индикации, че „сините“ ги чакат по-добри дни.

Но все пак вероятно шампион ще е някой измежду Лудогорец и ЦСКА?

– Да, тези два отбора ще се борят докрай за титлата. Трудно ми е да кажа кой от тях ще я вземе. Лудогорец не ми хареса как игра в много мачове, но има нов треньор и той може да му върне приятния игрови облик. Акрапович пък показва, че и в ЦСКА си върши добре работата. Мисля, че резултатите от преките двубои между двата тима може да се окажат решаващи. /p> 

Вие как приемате провалите на националния отбор, наистина ли нямаме футболисти?

– Не може да казваме – нямаме футболисти, затова нямаме национален отбор. Но е факт, че държавният тим пада, пада, пада. При Хубчев имаше някакъв проблясък, бихме Холандия, взехме и други победи, стигнахме и до баражи за европейско първенство. Но изненадващо Хубчев си замина, после набързо и още двама. Използваха имената на треньорите, сред които и Балъков.

Значи голямото текучество на селекционери пречи на трикольорите?

– Разбира се, че е така. Ето сега чувам, че ще назначат Александър Димитров. Добре. Да вземат 5-6 футболисти, които излязоха от младежкия национален отбор, към които да прибавим от настоящия тим Неделев, Десподов и още няколко. И да оставят Димитров да работи спокойно, да имат търпение, а не след първата, втората загуба да му поискат оставката.

Защо имена като Вас не работят за българския футбол?

– Не съм само аз, много са. Но, за да работиш някъде, трябва да те поканят, а знаете, че в българския футбол има много капацитети. Лично аз никога няма да тръгна сам да се предлагам.

За последно бяхте треньор в екипа на Ясен Петров в Китай. Като треньор или ръководител се виждате евентуално в българския футбол?

– Това са подробности. Мога само да кажа, че имам необходимия лиценз за треньор.