ВМРО: Няма да допуснем гласуване по пощите, както и увеличаване на секциите в Турция!

Животът

12-01-2021, 17:46

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Не сме взели участие в консултациите при президента, защото той вече е определил датата и това е негово конституционно право. Няма да допуснем гласуване по пощите, както и увеличаване на секциите в Турция. Това заяви доц. д-р Милен Михов, зам.-председател на ВМРО.

Той е категоричен, че под привидното милеене за българите зад граница се крият тясно партийните интереси на ДПС и намерението им е просто да прокарват турското влияние в България, влиянието на Ердоган.

Именно Патриотите успяхме през 2015 г. да ограничим броя на секциите в Турция и по този начин да  ограничим влиянието на Ердоган в българската политика, припомни доц. Михов.

Съвсем методично, за пореден път бе представена идеята за дистанционно гласуване (този път по пощите) и за премахване на лимита от 35 секции в страните извън ЕС. Всичко това гарнирано с много сълзливи обяснения как трябва да се укрепва връзката с Родината и затова ограничения за гласуване не трябва да има.

 Фасадата на тази поредна атака срещу Изборния кодекс е Великобритания, но същността е Турция. Защото, ако разделим, 17-те хиляди българи , гласуващи на Албиона на 35 се получава число под 500 - т.е. една малка за България секция. „Желаещите“ да гласуват в Турция обаче са винаги над 100 хиляди, а потенциално могат да достигнат дори 300. На тях ограничението, което Патриотите извоювахме през 2015 г., им пречи много, затова „патроните“ им започнаха да извозват „избиратели“ през границата с автобуси. Сега със страха от ковид това може да не им се получи.

Не е чудно, че т.нар.ни „сънародници“ в Турция държат само на гласуването като „връзка с България“. Никой не е чул там масово да се изучава български език например, да се създават училища, читалища, да се изучават народните ни традиции, допълни още народният представител.