Марешки: Промените в Изборния кодекс не са в правомощията на президента

"Кой му натиска копчетата, кой му дърпа конците”, попита Марешки

"Не говоря безсмислени неща. Това за мен е един безсмислен мандат.” Така коментира в сутрешния блок на Нова тв лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки консултациите при президента Румен Радев във връзка с парламентарните избори.

"В правомощията на президента не е да прави промени в Изборния кодекс. В неговите правомощия е да насрочи дата за изборите”, категоричен е той.

Според лидера на ВОЛЯ по време на консултациите президентът е обяснил, че неговите правомощия за подписване на указа за датата на вота изтичат на 26 януари. "Президентът Радев поиска 28 март – сега иска по-късна дата. Кой му натиска копчетата, кой му дърпа конците”, попита Марешки.

"Когато през декември беше обявена датата, знаете какви бяха резултатите от пандемията – много починали, ръст на заразените, затворихме държавата. Сега сме средата на януари. Всичко върши към затихване. Здравните власти, които отговарят за тези проблеми, казват, че са готови за конституционно обявената дата – първата възможна – 28 март. Трябва да говорим по същество. След като сме преживели едно затваряне и ситуацията е спокойна, е редно вота да се проведе на по-ранната дата. Единствено здравето и  живота на хората има значение”, посочи той.

Според лидерът на ВОЛЯ, ако ситуацията с пандемията се влоши то най-логично би било изборите да се проведат на по-късна дата.

"Всички твърдят, че не сме малка партия. Така че съм спокоен и съм готов за изборите”, категоричен е Марешки.