Доц. Кунчев предупреди за възможна трета вълна с новия щам от Великобритания

Проблемът при заведенията са безконтролните тържества

Очаква се през март и април броят на ваксинираните у нас да нарасне в пъти и всеки ще има достъп до препарати за имунизация. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на  Би Ти Ви.

По думите му това ще стане възможно, защото ще разполагаме вече и с ваксината на „АстраЗенека“, от която България е поръчала най-големи количества. "Изборът ни беше продиктуван не от нещо друго, а от по-лесната логистика – много по-лесно е да имаш ваксина, която може да се съхранява в обикновен хладилник, а не да изграждаш система от фризери и да можеш да ползваш ваксините само в срок от 5 дни", обясни Кунчев. Чак десетина дни след втората доза ваксина има изградени антитела, поясни той и уточни, че при заразяване между двете дози антителата могат да спомогнат да се избегне по-тежко протичане.

"Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея вероятно ще видим нови рестрикции", прогнозира главният държавен здравен инспектор.

"Различното при вируса във Великобритания е, че неговата концентрация в носоглътката е от 10 до 100 пъти по-голяма и тежестта на вируса е по-голяма, а това води до заразяване на 70% повече хора“. По думите му към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам, има и болни в област в Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че голям процент от новите случаи у нас също пораждат съмнения.

"Много се надявам заведенията да не отворят самоволно", каза Кунчев по повод заявките на бранша да отвори протестно. Той обясни, че разбира какво е човек да има семейство и да не работи вече десети месец. "В заведенията, ако се спазват разстоянията и 50% капацитет, рискът не е, ако влезеш нормално и вечеряш, след което си тръгнеш, а ако правиш тържества. Българинът, като пие две ракии, забравя за мерките. Едно е да вечеряш със семейството си, друго е да пее певица, да развъртиш хора и да паднат забраните“, заяви доц. Ангел Кунчев. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен