Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Република Сърбия

В хода на разговора бяха обсъдени ключови за двете страни проекти

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение в страната ни.

"Отношенията между България и Сърбия винаги са били приятелски и прагматични, а в условията на пандемията от коронавирус станаха още по-динамични“, заяви в началото на разговора българският премиер. Бойко Борисов припомни помощта, която страната ни предостави на Сърбия още в началото на разпространението на вируса - медицински защитни облекла за многократно ползване, необходими на медицинския персонал за борбата с вируса. Министър-председателят посочи и финансовата подкрепа от страна на ЕС за страните от Западните Балкани, която бе отпусната, за да се отговори на непосредствените нужди от медицинско оборудване и за социалното и икономическо възстановяване.

В хода на разговора бяха обсъдени ключови за двете страни проекти като  автомагистрала „Европа“ и „Балкански поток“, както и стартирането на изграждането на интерконектора България-Сърбия. Интерконекторът ще даде възможност сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20 %. На територията на България трасето ще е 62 км., а стойността на обществената поръчка е около 144 млн. лв. Българският премиер изтъкна, че въпреки трудностите, породени от глобалната пандемията, активната работа продължава. „Тези проекти са от изключително значение за свързаността и инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа“, подчерта Бойко Борисов. Министър-председателят припомни на своя гост, че само преди няколко месеца лично запозна сръбския президент Александър Вучич с ускорената реализация на магистралата Европа и на “Балкански поток“. Премиерът Борисов посочи, че регионалното сътрудничество във всички сфери остава крайъгълния камък по пътя към постигане на мир, стабилност и просперитет за Западните Балкани.

По време на срещата беше отбелязана и българската подкрепа за европейския път на Сърбия. „Напредък е възможен единствено на основата на собствените заслуги и индивидуалните постижения в изпълнението на критериите“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят отбеляза, че България винаги е помагала и ще продължи да подкрепя всички свои съседи в името на социалния и икономически просперитет на народите в региона.