Премиерът Борисов за мерките: Компромис може да се направи само за образованието

До 31 януари ситуацията ще се наблюдава, заяви министър-председателят

Запазва се трайна тенденция за в пъти повече излекувани от потвърдените нови случаи на короанвирус. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

482 са новите случаи, като са направени 8052 проби. Това означава, че 6% от направените тестове са положителни. Излекуваните са 4600, а битката с болестта са изгубили 37 души. В болница са 3220. Броят на ваксинираните българи е вече 24 127, като за последното денонощие са се ваксинирали 1901 души.

Най-висока е заболеваемостта в областите Враца – 186, Бургас и Плевен – 169 и Перник – 163 на 100 000 население. А най-ниска - в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

България е на 27-о място по заболеваемост и 6-о по смъртност в Европейския съюз. На първо място сме по смъртност на Балканите.

"На фона на оптимистичния фон у нас, това, което се случва в Европа, не е никак оптимистично. Експертите са много притеснени от случващото се в Европа. "Изключително притеснени са колегите от случващото се във Великобритания, а вече и в Ирландия, подобна е картината в Нидерландия", коментира главният държавен здравен инспектор.

По думите на проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов", новият щам вече е в страната ни и трябва да бъдем много по-осторожни и по-внимателни.

"Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма. В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27, това се случва в Европа и то идва към нас", отбеляза доц. Кунчев.

"От чисто медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация, но ако прибързаме и тръгнем към крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с големи проблеми", изтъкна главният здравен инспектор.

В брифинга се включи и министър-председателят Бойко Борисов.

"Оптимизмът, който има у нас, много рязко докторите го опровергават. Новият щам се пренася изключително бързо. И затова въпреки месеците на локдаун, продължава да се покачва броят на заразените и починалите в страните в Европа", каза Борисов. "Ние сме си дали като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. Мисля, че тук с докторите намираме общ език, че по определен ред и учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. Това го дължим на това поколение, което месеци наред не ходи на училище", каза Борисов. "До 31 януари ще наблюдаваме как върви броят на заболелите и починалите. След 31 януари ще взимаме решения кое друго може да отворим и за колко време", допълни той.

От думите му стана ясно, че напрежението в Европа расте, хората от месеци са затворени по домовете си, а ние сме като оазис - но ако отпуснем много мерките, има риск да не може да се овладее после ситуацията.