Борисов разпореди проверка на всички нерегламентирани сметища и жесток контрол

Изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната.

„Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в МОСВ за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха. 

Премиерът Борисов отбеляза, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево, както бе със случая с почистването на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“.

Министър-председателят бе категоричен, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление.

Борисов изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол. 

Националният координационен център към МОСВ е създаден с цел да се овладее незаконния внос на отпадъци и да се осъществява координация между всички контролни органи,

включително Агенция „Митници“, Гранична полиция и РИОСВ.

По време на посещението министър Емил Димитров запозна премиера с възможностите на системите за работа. В резултат на дейността на звеното съотношението на нерегламентираните превози спрямо общия брой на превозите за внос на отпадъци от февруари до декември 2020 г. намаля от 11,6 до 1%.

Звеното осъществява и координация и наблюдение на комплексните и значими язовири с цел ефективно управление на водните ресурси и превенция на риска от наводнения. Отскоро

центърът разшири своята дейност и по отношение на контрола върху замърсяването на въздуха.

През последните няколко месеца центърът беше обновен и разширен с допълнителни зали, беше осигурено съвременно техническо оборудване, информационни системи и системи за видеонаблюдение, които предоставят възможност за непрекъснато наблюдение и контрол в реално време.