Директорите и управителите на лечебни заведения ще могат да упражняват и лекарската си професия

Това реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения

Лекарите и лекарите по дентална медицина, които са директори или управители на лечебни заведения - публични предприятия по смисъла на Закона за публичните предприятия вече могат да упражняват професията си, реши окончателно парламентът с гласуваните на второ четене промени в Закона за лечебните заведения. Досега според Закона за публичните предприятия /ЗПП/ се допускаше изключение за директорите на лечебни заведения, упражняващи преподавателска дейност.

С промените внесени от д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, в заключителните разпоредби от Закона за лечебните заведения се променят и текстове в Закона за публичните предприятия /ЗПП/ като към изключенията се добавят и лекарите и лекарите по дентална медицина по смисъла на Закона за лечебните заведения.

След близо час дискусия депутатите гласуваха на първо и веднага след това по предложение на вносителя и на второ четене въпросния законопроект.

Според вносителя, промяната е необходима, тъй като сега се възпрепятства лекарите и лекарите по дентална медицина, които са директори или управители на лечебни заведения-публични предприятия да упражняват професията си, което би довело до ограничаване на достъпа до медицинска помощ на гражданите, особено в по-малките населени места.

В хода на дискусията от ПГ "БСП за България" и ПГ ДПС упрекнаха управляващите, че приемат законодателство на принципа "проба-грешка". Управляващото мнозинство ПГ ГЕРБ и ПГ "Обединени патриоти" обявиха, че изискването за промени в Закона за публичните предприятия е било прието в края на 2019 г. и е било заложено като императив за приемането на страната ни в "чакалнята на еврозоната".