Премиерът ще участва в представянето на Икономическия преглед на България, изготвен от ОИСР

Събитието ще се проведе онлайн утре

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в официалното представяне на Икономическия преглед на България, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В рамките на събитието, което ще се проведе онлайн утре, 29 януари 2021 г., генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия ще направи обръщение и ще представи ключови послания от икономическия преглед. Участие във форума ще вземат също заместник-министърът на финансите Маринела Петрова и директорът на секция „Проучвания  на страните“ в отдел „Икономика“ на ОИСР Алваро Перейра.

За първи път след повече от 20 години постиженията и предизвикателствата пред българската икономика са във фокуса на вниманието на най-напредналите и влиятелни държави в света, членуващи в ОИСР. Икономическият преглед е важна стъпка към членството на страната ни в Организацията и е част от Пътната карта на Република България по присъединяване към ОИСР. Настоящият преглед има за цел да оцени степента, в която страната ни се придържа към принципите, споделяни от държавите членки на Организацията. С него България дава силна заявка за готовността си да се включи като равностоен партньор в Организацията. Присъединяването на страната ни към ОИСР ще бъде важно не само за нас, но и за целия регион, както и ще допринесе за още по-засиленото утвърждаване на ценностите на Организацията.

По време на форума министър-председателят Бойко Борисов ще отбележи активността на страната ни през последните години в изпълнение на плана за действие и на тригодишната национална пътна карта, в следствие на което бе активизирано участието на България във все по-голям брой комитети и работни групи на ОИСР. Страната ни се присъедини към важни правни документи на ОИСР в областта на околната среда, инвестициите, цифровизацията, финансовото управление и др., което допринася за модернизирането на българската икономика и адаптирането й към новите предизвикателства. Преди малко повече от седмица на официална церемония бе отбелязано присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия на ОИСР и към нейната Информационна банка. Това е не само признание за страната ни, но и знак за нейната ангажираност с ценностите и принципите на ОИСР.

Първият икономически преглед на ОИСР за България бе изготвен през 1999 г. С настоящия, втори икономически преглед на страната ни, ОИСР извършва задълбочен анализ на достиженията на България в макроикономически план, във финансовата и банковата системи като очертава водещите предизвикателства пред икономическото ни развитие в краткосрочна и по-дългосрочна перспектива. В прегледа Организацията анализира и структурните, и регионалните политики като фактор за ускорен икономически растеж и намаляване на социалните и териториалните различия. Основната цел на прегледа е да подпомогне България във формулирането, приоритизирането и провеждането на реформи в ключови области на икономическата политика.

ОИСР е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност. В момента в нея членуват 37 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. 22 държави, членуващи в ОИСР, са от ЕС.

България е подала официална молба за членство в ОИСР през 2007 г. В този контекст контактите между представители на България и Секретариата на ОИСР, включително на най-високо ниво, се активизираха през последните години. През юли 2019 г. в рамките на Срещата на върха на Берлинския процес в Познан премиерът Борисов се срещна с генералния секретар Гурия и му връчи план за действие, разработен в сътрудничество със Секретариата на ОИСР. Планът бе представен пред Съвета на ОИСР през септември 2019 г. и бе високо оценен от представителите на страните членки. А за първи път за участие в годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри през 2020 г. бяха поканени и страните-кандидати, сред които България, където още веднъж бе декларирана готовността на държавата ни да започне преговори за присъединяване към ОИСР възможно най-скоро.