Марияна Николова дискутира с представители на туроператорите създаването на Гаранционен фонд

Целта е средствата да бъдат използвани за възстановяване на платените суми по неосъществени пътувания поради възникналата пандеми

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова дискутира с представители на туроператорите възможността за създаване на Гаранционен фонд с държавно участие. Според бранша държавният дял трябва да е в размер на 69 милиона лева, като финансовият ресурс да е осигурен при учредяването на фонда. Целта е средствата да бъдат използвани за възстановяване на платените суми по неосъществени пътувания поради възникналата пандемия. 

Министерството на туризма е подготвило и изпратило официално писмо с искане на становище от Министерството на финансите, информира вицепремиерът. Тя уточни, че относно правния механизъм за конструиране на такъв инструмент е необходима промяна в закон, в частност в Закона за туризма, като в хода на дискусията не са обсъждани въпроси, свързани с регламентирания към момента инструмент за обезпечаване на отговорността на търговците на едро.

Министър Николова посочи, че от 8 февруари заинтересованите страни ще могат да кандидатстват за държавната помощ от 51 млн. лв., като заявленията ще се подават в Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ). И допълни, че на институционалната страница на Министерството на туризма вече са качени „Насоки за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19“.

Разбирам трудностите, които продължавате да изпитвате заради ограничения капацитет на работа, причинен от разпространението на Ковид-19. Сами виждате, полагаме максимални усилия за подкрепа на отрасъла, като сме в непрекъснат диалог както с представителите на бизнеса, така и в  правителството в търсене на най-добрите решения, коментира вицепремиерът.

По време на срещата представителите на бизнеса поискаха повече конкретна информация по мярката, както и поставиха въпроси за сроковете, в които ще се реализира тя  и финансирането ще стигне до компаниите. Те акцентираха, че е важно да се работи максимално бързо, за да се помогне ефективно на бранша.