От ГЕРБ призоваха БСП да се разграничи от депутата Георги Стоилов

Неговият брат Илия Стоилов е осъден за ръководене на престъпна група беше задържан Чехия

Българинът, арестуван в Чехия, е Илия Стоилов - брат и съдружник на депутата от БСП Георги Стоилов и дарител на партията по време на изборите през 2017 г. Това обявиха от ГЕРБ в декларация, разпространена до медиите.

Публикуваме текста без редакция:

"Вчера стана ясно, че на 2 февруари 2021 година в изпълнение на издадена от специализираната прокуратура европейска заповед за арест в Чехия е бил задържан Илия Стоилов. Илия Стоилов е брат и съдружник на депутата от БСП Георги Стоилов и дарител на партията по време на изборите през 2017 година. През 2020 година Стоилов беше осъден задочно на 7 години лишаване от свобода заради това, че в периода 2015 – 2017 година е ръководил организирана престъпна група за изнудване и заплахи чрез физическо насилие. През август 2018 година Илия Стоилов напусна незаконно границите на България и оттогава до днес се укриваше от правосъдието. Ще припомним, че след изчезването на брат си депутатът от БСП Георги Стоилов обяви, че той не е беглец от закона, а е отишъл в чужбина, за да се лекува. Днес става ясно, че това е било лъжа.

Още през 2017 година от Парламентарната група на ГЕРБ призовахме БСП да се разграничи от своя депутат и да поиска оставката му. Вместо това - получихме дежурния отговор, че всеки е невинен до доказване на противното. Днес Илия Стоилов, който освен спонсор на БСП е бил и съдружник с брат си, е осъден, задържан и предстои да изтърпи наказанието си. Каквото и решение да вземе оттук нататък БСП по този казус, то ще бъде закъсняло. През 2017 година ръководството на БСП реши да сподели отговорността за тази престъпна дейност със своя другар и днес дължи обяснение за това свое действие.

Припомняме, че в последните четири години редица депутати от ГЕРБ подадоха оставки само заради съмнения за нередности. Част от тези наши колеги вече са оправдани от българския съд, но със сигурност още дълго време ще останат петната от компроматите, които изсипахте върху тяхната репутация. В онези моменти на компроматната война, която поведохте срещу нас, ние предпочетохме всеки да поеме сам отговорността си, за да не се прехвърлят съмненията за едно или друго действие върху цялата партия. Вие предпочетохте обратното – цялата Ви партия да носи отговорността за действията на Илия Стоилов. Партията Ви носи цялата отговорност и за осъдената за клевета Елена Йончева, която заради компроматната си дейност беше наградена от Вас с евродепутатско място.

Уважаеми госпожи и господа,

Времето е най-добрият съдник за едно или друго политическо решение. В края на настоящия парламент ние имаме очи да застанем пред своите избиратели и с добрите неща, които сме направили и с грешките, които сме признали. Вие нямате тази възможност, защото в този парламент предпочитахте да се занимавате с компромати и черен пиар и от тази позиция да се държите като непогрешими. Големият проблем не е, че братът и съдружник на Ваш депутат е осъден и задържан за тежко престъпление, а че дори и този факт не е в състояние да Ви накара да признаете, че сте сбъркали, като сте го номинирали, избрали и защитили. Това гарантира, че подобни грешки ще бъдат повтаряни и все повече ще се превръщат в начин на поведение на Вашата партия.

Затова и не е учудващо, че Вашият лидер във Варна Борислав Гуцанов, който сам по себе си е достатъчно спорна фигура, е решил да номинира за член на Районната избирателна комисия Николай Николаев Банев, който е син на считания за олигарх Николай Банев. Тази кандидатура сякаш идва за да покаже, че нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили. Банев, който през първите 20 години след 1989 година изигра решаваща роля за съсипването на българската икономика, и който беше чест гост и спонсор на събиранията Ви на Бузлуджа, на които пристигаше със своя „Майбах“ - днес е в ареста и очаква своята присъда. През това време местният феодал Гуцанов предлага синът му да гарантира честността на предстоящите парламентарни избори в качеството си на член на Районната избирателна комисия.

Уважаеми госпожи и господа от БСП,

Вие имате право да взимате Вашите вътрешнопартийни решения и ние нямаме никакво намерение да Ви даваме съвети в една или друга посока. След подобни решения и с подобна партийна история обаче, Вие нямате никакво право да се държите като стожери на морала в политиката и от тази позиция да казвате, кой е добър и кой е лош. Нямате право, защото не притежавате смелостта да се променяте и да осъзнавате грешките си. Затова, когато от тази трибуна Корнелия Нинова раздава морални присъди, никой не ѝ вярва. Затова през последните 14 години не сте спечелили нито местни, нито парламентарни, нито европейски избори.

Убедени сме, че всяко действие и решение в политиката има своята цена и тя рано или късно ще бъде платена. Вие ще платите цената за грешките и неспособността да взимате адекватни решения на предстоящите парламентарни избори. Цената за нашите грешки ние вече платихме."