Британският вариант на коронавируса се хваща за 5 минути в близък контакт

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев

Британският вариант на коронавируса е по-прилепчив. Досега, при старите щамове на вируса, ако сме в много близък контакт, например под 1,5 метра, може да се зарази човек за 15 минути. При новия вариант това време е 5 минути. Това обясни пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите му традиционните медицински маски паят от новия вид на вируса, но платнените маски пазят по-малко. Най-сигурни са маските FFP2.

„Когато говорим за мерките у нас, няма драматизъм. Няма полицейски час, няма питане по телефона – мога ли да отида да си купя хляб. Хората трябва да носят маски, да не се събират много хора на едно място. А най-опасното е да се събират на различни празници голям брой хора“,обясни той.

Ако не се спазват мерките, трета вълна на коронавируса ни очаква до две-три седмици, предупреди Кантарджиев.

Имаме увеличаване на случаите, доказахме циркулацията на английския щам. Всичко това трябва да ни държи нащрек, призова шефът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-добрият имунитет срещу всички антигенни компоненти на коронавируса се придобива след преболедуване, допълни той.

„Говори се, че антителата намаляват. Те винаги намаляват в човешкия организъм, но при следващата среща с вируса, още на втория-третия ден, ще има огромно количество антитела“, уточни епидемиологът.

Кантарджиев обяви, че за добър стаден имунитет може да се говори, когато 70% са ваксинираните и придобилите защита след проболедуване.