КНСБ: 2542 лв. са нужни за нормален живот на четиричленно домакинство

65 процента от домакинствата у нас живеят с общ доход под необходимите средства,

2542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, предаде БНР. 

65 процента от домакинствата у нас живеят с общ доход под необходимите средства, сочат последните данни на КНСБ за четвъртото тримесечие на 2020-а година. Президентът на синдиката Пламен Димитров коментира: 

"Това всъщност показва около 25 лева растеж на общата издръжка на живота от началото на годината, но общо говоря за 4-членно домакинство. Ръстът е с около 1% на годишна база, което е един от най-ниските ръстове. Забавено потребление, но и като цяло задържане на цените заради спада на горивата, природния газ на петролните пазари и оттам на вътрешните цени на горивата в България".

От КНСБ настояват да се предприемат мерки за нарастване на доходите на най-нископлатените работници и минималната работна заплата за страната да бъде 50 процента от средната.

Увеличението на общата стойност за издръжката се дължи основно на нарастването на цените на хранителните стоки, обяви Виолета Иванова от Института:

"Нарастват стоките от първа необходимост, които традиционно присъстват на българската трапеза и имат по-високи нормативни разходи в потребителската кошница за издръжка на живот. За домакинствата с ограничено потребление, особено в условията на пандемия, нарастването на тези стоки от първа необходимост означава, че се свива бюджетът в други разходни пера, а това обикновено е в образование, здравеопазване, облекло и обзавеждане".