Новите случаи на COVID-19 са се увеличили с 24% за седмица

"Няма голям натиск върху лечебните заведения, доволни сме от резултатите", заяви здравният министър

"Доволни сме от постигнатите резултатите до момента, следим всяко число с необходимата загриженост и тревога", заяви в началото на редовния брифинг на НОЩ относно разпространението на коронавируса здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Следим нарастването на случаите, но въпреки всичко, отчитаме нещо, което към настоящия момент е изключително добър знак. Нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения. И в Кюстендил, и във Враца, където бях лично, видях, че колегите се справят, имат всичко необходимо: има достатъчно свободни легла, лекарите работят спокойно. Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме с анализирането през 14 дни и разхлабването на мерките така, че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент“, допълни той.

"По отношение заетостта на болнични легла в страната: 40% са заети леглата за неусложнени пациенти. Заетостта на интензивните легла към днешна дата е 42%. Най-висок процент заети интензивни легла са в Благоевград, Разград, Силистра, София-област и Хасково. Най-висок процент заети легла за неусложнени пациенти: 81% са в Благоевград, 57% са в област Плевен. По отношение на медицинския персонал от началото до момента броят на заболели медици е 9 937. Активните случаи са 729, от които на домашно лечение са 643, 86 са в лечебните заведения, от които 5 са настанени в интензивни структури“, каза още проф. Ангелов.

14 области в страната са в червената зона по заболеваемост. 10 са в областта с оранжев цвят. "Продължават да поддържат ниска заболеваемост Видин, Добрич, Разград и Търговище, като разликата между Търговище, където заболеваемостта 23 на 100 000 и Кюстендил, където е 408 на 100 000, вече надминава 18-19 пъти“, каза още доц. Кунчев.

По думите му разликата в заболелите се дължи на това, че процентът на положителни за британския вариант на COVID-19 в Кюстендил е твърде висок. Засега обаче неговото разпространение е сравнително бавно, няма как да бъде спряно, обясни доц. Кунчев и поясни, че всее още у нас няма регистрирани от новите варианти на коронавирус от Южна Африка и Бразилия.

Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че към момента тенденцията е към нарастване на случаите.

"В сравнение с миналата седмица имаме нарастване на новите случаи с 24%. В момента заболелите са 173 на 100 000 души население, докато миналия четвъртък бяха 139. Намираме се на нивото, на което бяхме около 22 октомври 2020 г. Прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване”, допълни той. 

Директорът на ВМА добави, че при смъртността кривата е колебаеща се. При нея има намаление с около 9%.