Община Горна Оряховица посрещна световния рекордьор по плуване Цанко Цанков

Спорт

19-02-2021, 10:46

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Световният рекордьор по плуване Цанко Цанков гостува в Община Горна Оряховица. Той бе посрещнат в Гербовата зала от председателя на Общинския съвет Димитър Николов и заместник-кметът Стефчо Алипиев. С гостуването на Цанко Цанков бе поставено началото на поредица от мотивационни срещи „Цената на успеха“. Те са част от богатия спортен календар по повод избирането на Горна Оряховица за Европейски град на спорта за 2021 г.
Поредицата от срещи с успели български спортисти е по идея на момчетата и момичетата от Горнооряховския младежки парламент, с когото Общината си партнира за реализиране на спортния календар. Съдействие за идването на Цанко Цанков в Горна Оряховица оказа председателят на Общинския съвет Димитър Николов.
През август м. г. Цанков подобри световния рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн. Той стана първият човек, успял да мине границата от 50 км, изплувани наведнъж с умопомрачителните 50 600 м. Така бургазлията подобри рекорда, който от 1996 г. насам се държеше от словенеца Мартин Стрел - 41 200 м.
Година по-рано Цанко Цанков стана първият човек, преплувал акваторията на Бургаския залив, изминавайки 46 800 м. Голямата му цел за 2021 г. е да опита да подобри рекорда за най-бързо преплуване на Гибралтарския проток. Предизвикателството е огромно – големи температурни инверсии (от 11 до 24 градуса в рамките на 15-20 метра), водовъртежи, които стигат до 7-8 метра в дълбочина, вълни... За да преодолее теченията, човек трябва да плува с минимум 5 км/ ч.
В името на поставената цел, рекордьорът тренира по 4-5 часа на ден, като седмично преплува между 80 и 100 км. На този етап в басейна на "Спартак" в София, но плановете му са да прекара поне седмица край Гибралтар, преди да атакува, за да може да се адаптира към условията. Освен всички тези негови постижения, Цанков е плувецът, първенец на България в най-много индивидуални дисциплини – 9.
Напълно съм наясно колко важна е помощта от страна на местната власт за спортистите. Усещам го с помощта на Община Бургас. Плуването е спортът с най-голямо социално значение, трябва да стане приоритет и държавата да започне да гледа на него като на най-значим обществено спорт. Впечатлен съм от това, което правите в Горна Оряховица, коментира Цанков на срещата с Димитър Николов, Стефчо Алипиев, директорът на Общинско предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“ инж. Петя Богданова, съветниците от Комисията по спорт към Общинския съвет Григор Минков и Веско Ирибаджаков и треньора в ПК „Локомотив“ Симеон Димитров.
Клубовете в Горна Оряховица не плащат наем за базата, която ползват, нито режийни. Около 500 хил. лв. е годишната издръжка на базата. Дейност развиват 32 клуба в 12 вида спорт, картотекираните спортисти са 3 хил. Тази година бюджетът ни за спорт е рекорден – 2, 2 млн. лв. За първа година в бюджета Спортният календар е изваден от Календара за публичните събития, а финансирането за спорта е разделено в две части – за субсидиране на клубовете и за организиране на събития с акцент семейството и масовият спорт. Непрекъснато се инвестира в спортната инфраструктура, надгражда се. За Община Горна Оряховица и за кмета инж. Добромир Добрев спортът не е самоцел. Той е превенция и инвестиране в здраве, разказа на Цанко Цанков председателят на Общинския съвет Димитър Николов. С природните дадености на региона пък го запозна Стефчо Алипиев.
В много отношения създадените в Горна Оряховица условия са по-добри от тези в София, сподели наблюдението си Цанко Цанков. В подкрепа на думите си той посочи децентрализацията на спортните бази в столицата, т. е. фактът, че те не се стопанисват от Общината.
След официалната среща в Община Горна Оряховица, Цанко Цанков посети СУ „Георги Измирлиев“, където се намира единственият плувен басейн в Горна Оряховица.
Пред бъдещите шампиони и рекордьори той сподели рецептата си за успех – търпението. Впрочем при самия него рекордите идват сравнително късно – първия си поставя на 33-годишна възраст, а на 32 г. – възраст, в която много професионални спортисти слагат край на кариерата си, става национален шампион по плуване в басейн.
Трябва да си търпелив, да чакаш резултатите да дойдат. Но и да работиш непрекъснато за постигането им, сподели с младите плувци Цанко Цанков.