Русенски спортни клубове споделиха добри практики и проблеми с министър Кралев

През последните пет години в областта са инвестирани над 37 млн. лева в спортна инфраструктура

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ-Русе Пламен Нунев проведоха работна среща с представители на спортни клубове в община Русе. Срещата бе продължение на стартиралата инициатива в началото на месец февруари, в поредица от разговори със спортните клубове да се чуят проблемите и да се насочат усилията към тяхното разрешаване. Домакин бе Спортното училище „Майор Атанас Узунов“. Отзоваха се клубове по спортна стрелба, гимнастика, тенис на маса, джудо, баскетбол, волейбол, спортно ориентиране, конен спорт, спортна гимнастика, борба, фехтовка, тенис, триатлон и акробатика.

Министърът припомни, че през последните пет години в областта са инвестирани над 37 млн. лева в спортна инфраструктура, голяма част от които в спортната зала, за която русенци мечтаеха повече от 30 години. Освен това 33 клуба от град Русе получават финансиране по Програмата за развитие на спортните клубове, което тази година е завишено двойно – общо 573 887 лв. „Ще продължим да увеличаваме средствата по програмите за финансиране на клубовете. Ще влагаме повече и в инфраструктурата и реконструкцията на съоръжения, които не са ремонтирани с години, макар че в Русе се направи много в тази посока. Ще продължим да изграждаме модерни физкултурни салони в училищата, част от които се ползват и от спортните клубове“, заяви министър Кралев.

По време на срещата бяха споделени както добри практики и успехи, така и проблеми, които срещат клубовете, развиващи активна дейност.

На басейна в комплекс „Олимпия“ през последните десет години над 2000 деца са се включили в програма „Научи се да плуваш“, финансирана от Министерството на младежта и спорта. Един от основните въпроси, който беше поставен, е свързан с нереконструираната зала по фехтовка, както и залата по акробатика и спортна гимнастика на клуб „Локомотив“, която също е за основен ремонт. 250 деца, които активно се занимават с баскетбол, имат нужда да влязат в обновена тренировъчна зала. В Две могили успешно се развива спортен клуб по тенис на маса с много национални състезатели и шампиони, които също имат нужда от нова зала. Такава е проектирана и се търси финансиране. Министър Кралев се ангажира с проблемите на клубовете, за някои от които решения бяха намерени веднага, а за други тепърва ще се търсят варианти за финансиране.

Заедно с кмета на Община Сливо поле и председател на клуба по борба Валентин Атанасов бе извършен преглед на ремонтните дейности на спортната зала по борба. По време на срещата бе обсъдено бъдещето на клуба и как да продължи да се насърчава желанието на много млади хора да тренират този спорт.

В момента тече реконструкция на залата по борба на стойност 60 000 лева. Това са собствени средства на Общината, които ще бъдат вложени във фитнес зала, отопление, осветление, обновени санитарни помещения.

Тъй като от Сливо поле всяка година излизат добри спортисти, носители на много медали, клубът е подкрепен и от почетния председател на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, който се ангажира да подари чисто нов тепих.

Пред залата вече се изгражда модерна площадка за стрийт фитнес с финансиране, осигурено от ММС.

По-рано през деня бяха връчени договорите на двата русенски спортни клуба по кану-каяк „Георги Демирев“ и „Локомотив“ за закупуване на лодки от страна на Министерството на младежта и спорта. Това беше договорено на среща в началото на февруари на базите в Лесопарк „Липник“. Лодките са изключително необходими за осигуряване на нормален тренировъчен процес в двата клуба. Както вече съобщихме, планира се и изграждането на нови санитарни помещения и съблекални. Мисли се и за клуба по академично гребане „Локомотив“, който има нужда от обновяване на базата.