В Община Горна Оряховица обсъдиха могат ли заведенията да бъдат освободени от такса смет

Мисия

23-02-2021, 18:35

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Какви са вариантите заведенията в Горна Оряховица да бъдат освободени от такса смет в частта й сметосъбиране и сметоизвозване за периодите на двата локдауна бяха обсъдени на среща в Общината. Срещата бе инициирана от председателя на Общинския съвет Димитър Николов, а на нея присъстваха представители на бранша, на общинската администрация и на ресорни комисии в местния парламент.
Целта на местната власт е максимален брой обекти да могат да се възползват от облекчението, като върху административните възможности по темата се работи вече повече от седмица. Юридическото прецизиране продължава, но бяха начертани основни параметри.
Самостоятелните обекти, които не са развивали никаква дейност в периодите 13 март – 13 май и 27 ноември – 31 декември 2020 г., ще трябва да подадат декларация за това. При обектите с хотелски части от общата квадратура на имота ще бъде извадена квадратурата на неработещата му част, за която всъщност ще може да се ползва облекчението. Когато има наемни отношения, декларация, че обектът не е развивал дейност, ще трябва да подаде наемодателят като данъчно отговорен. Според юристи, извън обхвата на обмисляната мярка следва да останат обектите, които са правили разнос в посочените периоди.
За първи път от години насам виждам бранша в Горна Оряховица консолидиран. Тези хора се борят за оцеляването си и ние трябва да намерим законово издържан начин да ги подкрепим. Важно е да усетят, че не са сами. Ще опитаме още през март предложението да бъде дооформено съгласно законите и да го внесем в Общинския съвет, коментира Димитър Николов.