Премиерът Борисов: До 100 милиарда евро ще вдигнем БВП през следващите 4 години

"В следващите 4 години средната заплата ще стане поне 2000 лв.", заяви министър-председателят

"До 100 милиарда евро ще вдигнем БВП през следващите 4 години и ще постигнем поне 2000 лева средна работна заплата. Убеден съм в това, което правим - ще продължим и санирането, но на първо място с изграждането и ремонта на църквите, манастирите и джамиите. Защото има ли вяра, има народ, морал, има и бъдеще“. Това заяви министър-председател Бойко Борисов по време на посещението си в храм-паметник манастир „Рождество Христово“ – Шипка, за който през  август м.г. правителството отпусна 1 612 000 лв. за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че още един-два месеца са необходими, за да се справим с пандемията, но по начина, по който лекуват българските лекари и се ваксинират гражданите, по-лесно и бързо ще се върнем към нормалния начин на живот. 

"Много лесно се говори един път в годината. Десетилетия наред храмът е бил в окаяно положение и никой не го е ремонтирал“, подчерта премиеръ по време на посещението си в "Рождество Христово“. Храмът е един от символите на българското Освобождение като само най-голямата камбана в Светата обител е 12 тона затова, когато бие, се чува от Шипка до Казанлък. След ремонта манастирът ще посреща многобройните поклонници от страната и чужбина още по-красив и величествен. През 2018 г. правителството също осигури 20 000 лева за ремонтни дейности на храма.

Борисов акцентира, че Шипка е свято място и само при произнасянето й всеки българин прекланя глава, затова храмовете и паметниците в района трябва да са възстановени в пълната им красота и величие.

Старозагорският митрополит Киприан изказа огромна благодарност към министър-председателя Борисов и правителството за осигурените 1,6 милиона лева за възстановяването на камбанарията на храм-паметника, която се е рушала. От името на Старозагорския епархийски съвет Киприан удостои премиера Бойко Борисов с благодарствен знак за оказаната подкрепа. „Много политици – и премиери, и президенти, са се възхищавали на прекрасния храм и нито един не реагира както Вас на молбата ни за възстановяването на камбанарията. А тя се вижда отдалеч и разнася прославата на Бога, на нашата православна вяра, на нашите молитви“, заяви митрополит Киприан.