Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Испания Педро Санчес

Oбсъдиха въпроси от сферата на сигурността и партньорството на службите

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с испанския премиер Педро Санчес. Акцент в разговора бяха въпроси от сферата на сигурността и доброто партньорство на българските и испанските служби в борбата с престъпността, тероризма, контрабандата. Премиерът Борисов посочи отличното взаимодействие при редица съвместни операции на двете държави, както и при участието в международни акции.

Като пример министър-председателят Бойко Борисов посочи, че само преди няколко дни в резултат на подадена от българските служби информация е неутрализирано нелегално производство на цигари в Испания. При специализираната операция е пресечен производственият процес в нелегална фабрика и са иззети над 250 000 кутии цигари. Борисов изрази своите поздравления за добре свършената работа на полицейските служби и изтъкна, че с борбата срещу контрабандата се пресичат огромни финансови щети за държавите.

В рамките на разговора премиерът Бойко Борисов акцентира и върху отчетливите резултати, постигнати в борбата срещу контрабандата в България. Министър-председателят изтъкна, че само през 2020 г. са иззети близо 20 млн. къса цигари, 50 тона тютюн, 155 хил. литра алкохол и над 9 хил. литра газьоли. Предотвратените щети за държавния бюджет са за близо 13 млн. лв.

Министър-председателят Бойко Борисов и испанският премиер Педро Санчес обмениха също опит в контекста на мигрантската криза и ефективната защита на външните граници на Европейския съюз. Тема на разговор беше и борбата срещу разпространението на COVID-19. Двамата премиери обсъдиха актуалната ситуацията с пандемията в България и Испания и предизвикателствата пред двете държави в условията на световна криза.