Неусложнена остава зимната обстановка в област Русе и през последните 24 часа

Всички републикански пътища в региона са проходими при зимни условия

Неусложнена остава зимната обстановка в област Русе и през последните 24 часа. Всички републикански пътища в региона са проходими при зимни условия както за леки, така и за тежкотоварни автомобили. Деветнасйет снегопочистващи машини на пътно-поддържащите фирми и Областното пътно управление са почиствали и обработвали срещу обледяване републиканската пътна мрежа през изминалата нощ. Екипите и техниката са в готовност да излязат на терен във всеки един момент при влошаване на метеорологичната обстановка. За последните няколко часа в региона е натрупана тънка снежна покривка, която е между 1 и 3 см. На места като във Ветово и Две могили снегът достига до 7 – 8 см. Количеството валежи пък е около 10 – 12 л/кв.м., като конкретно за Русе е не повече от 8. До днес на обяд се очаква валежите от дъжд и сняг в региона да спрат, но температурите ще останат отрицателни в порядъка на -2/-3 градуса, което ще е предпоставка за евентуално заледяване на пътни участъци.

Максималните пориви на вятъра за последните 24-часа са били до 65 км/ч. и то за кратко и в извън населени места. Няма данни за населени места от област Русе без ток и вода поне към момента, това сочат данните на „Електроразпределение Север“ и на дежурните към общинските съвети за сигурност. Няма проблеми и с телекомуникациите в региона.

Изпълняващият длъжността областен управител Свилен Иванов е в постоянен контакт с всички институции, имащи отношение към зимната обстановка в региона.

От Метеорологичната обсерватория в Русе посочват, че се очаква постепенно затопляне, като през уикенда дневните температури ще се движат около 10 градуса, а другата седмица температурите вече би трябвало да бъдат типични пролетни и дори да надвишават 15 градуса.