Папа Франциск изнесе традиционната си реч с подарък от Бойко Борисов

Папа Франциск прочете „Към града и света“ с епатрахила, подарен му от премиера

Папа Франциск отслужи традиционното си послание за Великден „Към град и света“ с епатрахила, който му бе подарен от министър-председателя Бойко Борисов.

Лентата, символизираща епископската власт беше връчена на светия отец от българския премиер при посрещането му на летище „София“ през 2019 година. Tя впечатлява с украсата си, като в края й са извезани златни кръстове, а в горната част са образите на Свети Петър и Свети Павел.

Днес в посланието си папата призова да се ускори разпределението на ваксините срещу коронавируса, особено за бедните страни. Той нарече „скандални“ въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия, предаде Ройтерс.

“Пандемията все още се разпространява, а социалната и икономическа криза остава сериозна, особено за бедните. Въпреки това въоръжените конфликти не спират, а военните арсенали биват укрепвани и това е скандално”, заяви папата.

Той похвали медицинските работници, съчувства на младите хора, които не могат да ходят на училище, и каза, че всички са призовани да се борят с пандемията.