Д-р Брънзалов: Не очаквам нов пик на болни от коронавирус заради струпване на много хора на изборите

По думите му в момента наблюдаваме, че заболеваемостта от коронавирус не се повишава, даже леко намалява

Струпването на много хора при предаването на изборните протоколи няма да доведе до нов пик на заболеваемостта от коронавирус. Това заяви в "Денят започва" зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов. По думите му в момента наблюдаваме, че заболеваемостта от коронавирус не се повишава, даже леко намалява. Ситуацията е малко по-оптимистична, допълни той.

По време на изборния процес всички епидемиoлогични мерки бяха взети. Ако се спаза 1,5 метра дистанция, естествено, че няма да има повишаване на заболяваемостта, каза още Брънзалов.

"На хората им е осигурено всичко необходимо, за да спазват мерките. Те, ако не ги спазват, това зависи от тях. Голяма част от тях са ваксинирани. Много труд се положи, за да бъдат предоставени всички възможности за дезинфектанти, коридори и т.н. Но това, което зависи от индивида, ние не можем да го наложим. Нека да не преекспонираме проблема. Убеден съм, че няма да има пик благодарение на това, че в зала "Армеец" или в панаирната палата в Пловдив са се струпали толкова много хора. Те не са виновни за това има начин за решаване на този проблем. В никакъв случай не мисля, че това ще доведе до нов пик на заболеваемостта", заяви д-р Брънзалов.

Според него трябва да се смени по принцип изборния процес, за да няма такива опашки и толкова бавно да се предават документите.

Той подкрепи електронния вариант за гласуване, защото е точен, обективен, и няма да се стига до ситуации като тази.