Екатерина Михайлова: От седмица до 10 дни ще е ясен съставът на кабинета

Консултациите за съставяне на правителство ще започнат, след като бъде свикано Народното събрание

"В рамките на 7 до 10 дни след започване на консултациите ще има яснота за състава на правителството. На Борисов ще бъде сложно да избере ръководство на парламента“. Това заяви пред БНТ проф. Екатерина Михайлова, която е експерт по конституционно право.

„Консултациите за съставяне на правителство ще започнат, след като бъде свикано Народното събрание. Трябва депутатите да положат клетва, да се изберат председател и заместник-председатели на парламента, да се приемат правила, по които да се сформират парламентарните групи, защото консултациите се водят с тях“, добави проф. Михайлова.

По думите ѝ според Конституцията председателят на Народното събрание трябва да се избере на заседанието, на което ще се закълнат депутатите. Според проф. Екатерина Михайлова е практика името на председателя да бъде от първата политическа сила и най-голямата парламентарна група.

„От председателя можем да разчитаме бъдещите политически конфигурации. Страната без правителство няма как да остане. До момента, в който бъде избрано, сегашното правителство управлява в оставка. Ние в момента не знаем защо ще се свиква Велико народно събрание“, отбеляза професорът.

Тя коментира и представянето на десните партии на парламентарните избори.

"При десните има състезание, няколко членуват в семейството на Европейската народна партия. За дясното претенцията е голяма, но по-големите проблеми са в лявото. Аз намирам своето дясно представителство в момента в парламента“, каза още проф. Михайлова.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"