Георг Георгиев: Логиката диктува лидерът на спечелилата политическа сила да бъде и премиер

Лидерът на МГЕРБ подчерта, че това е нормална практика, тъй като председателят на партията трябва да поеме отговорност

Най-голямата политическа логика диктува лидерът на спечелилата политическа сила да бъде и премиер. Това е отговорното европейско политическо поведение, това сме и ние демонстрирали до момента, заяви пред БНТ председателят на младежката организация на ГЕРБ/МГЕРБ/ и заместник-министър на външните работи Георг Георгиев. Той уточни, че това е личното му мнение.

Лидерът на МГЕРБ подчерта, че това е нормална практика, тъй като председателят на партията трябва да поеме отговорност.

„ГЕРБ е единствената политическа сила, която е в готовност да състави правителство и в името на стабилността на държавата ще го направи", категоричен е Георгиев.

Бяхме пределно ясни – стабилността да бъде водещият фактор, който да навигира сформирането на следващото мнозинство и съответно избиране на българско правителство. По двойнствения начин, по който бе разтълкувана нашата подкрепа, не бе съвсем правилен, тъй като ние казахме - да, готови сме , ако втората политическа сила реши да изпълни мандата, да дадем своята подкрепа за тяхната програма, за това да има мнозинство в парламента, каза той.

По думите му следващият месец ще има конгрес на ГЕРБ и предстоят структурни промени.

„Където има някакви пропуски, ще има промяна. ГЕРБ никога не са се опитвали да скрият отговорността си за действията си. В сравнение с тайните, които изобилстват в другите политически формации, ние направо сме експонирани пред очите на публиката. Смяната на заместник-председатели е в приоритета само на председателя", увери Георгиев. 

„Политически ГЕРБ не може да се подмине и партиите, които използват само анти-ГЕРБ говоренето, няма как да търсят нещо“, коментира резултатите от изборите лидерът на МГЕРБ.

Според него спечелилата партия трябва да излъчи председател на парламента. Относно изтеклата информация, че ГЕРБ предлагат за премиер шефът на БНБ Димитър Радев, Георг Георгиев посочи, че е изненадан и не е чувал неговото име сред обсъжданите.

„Да, готови сме, ако втората политическа сила реши да изпълни мандат, да я подкрепим“, коментира Георгиев като допълни, че това е продиктувано от усилията на партията в държавата да има стабилност и устойчивост.