Как Солскяр се оказа по-успешен от корифеите във Висшата лига

Спорт

15-04-2021, 23:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Представянето на Манчестър Юнайтед през този сезон може би не носи пълно удовлетворение на привържениците на отбора, тъй като титлата отива в лагера на градския съперник Манчестър Сити. Но едва ли някой би оспорил, че тимът на Оле Гунар Солскяр вдигна нивото в сравнение с предишната кампания. 6 кръга преди края на сезона освен „гражданите“ само „червените дяволи“ си гарантираха класиране в Шампионската лига през есента на 2021 г. 

А норвежецът показа, че вече не е просто миловиден новобранец – през този сезон бившият нападател, наричан по време на кариерата си „Убиецът с бебешко лице“, се оказа по-успешен от няколко треньори с повече опит и богати визитки. Солскяр е над Клоп, Моуриньо и Анчелоти, а и Тухел, макар че за мениджъра на Челси не е обективно да се правят изводи, тъй като пое „сините“ от Лондон по средата на сезона. Какви са обясненията за успешното представяне на Ман Юнайтед? Че Червените дяволи са майстори на обратите е ясно – това се доказа за пореден път и в мача срещу Тотнъм, воден от бившия им мениджър Жозе Моуриньо.

Освен реванш за позорното поражение с 1:6 и натриване на носа на Специалния двубоят в Северен Лондон затвърди именно тази тенденция. За 10-и път от началото на сезона Манчестър Юнайтед спечели мач, в който допусна първия гол. Това очевидно говори за силния характер на отбора, воден от Убиеца с бебешко лице. Кои са срещите, в които „червените дяволи“ направиха пълен обрат? Първият такъв случай за сезон през 2020/21 беше регистриран още в края на септември, когато грандът от „Олд Трафорд“ спечели гостуването на Брайтън с 3:2. Друг ярък пример, при който Ман Юнайтед пръв извади топката от мрежата си, но завърши мача като победител, стана факт в дербито с Ливърпул – 3:2. Този мач е само един от двата мача, в които футболистите на Солскяр направиха обрат у дома в „Театъра на мечтите“. Другият отново беше срещу Брайтън във втория сблъсък с този противник през сезона – 2:1.

Останалите подобни резултати бяха регистрирани все на чужд терен - Нюкасъл (4:1), Евертън (3:1), Саутхемптън (3:2), Уест Хем (3:1), Шефилд Юнайтед (3:2), Фулъм (2:1), за да се стигне до визитата на Тотнъм. И тук изпъква друга сила на тима, воден от Солскяр.

Манчестър Юнайтед е кошмар за всеки домакин

„Червените дяволи“ записаха изумителна серия на чужд терен, като не загубиха нито един от първите си 16 мача навън във Висшата лига. Освен споменатите пълни обрати в тази серия попада и триумфът на стадиона на Манчестър Сити с 2:0. Победата в градското дерби не се оказа достатъчна, за да бъдат свалени „гражданите“ от върха, но все пак показа израстването и класата на отбора, воден от Солскяр. А серията без загуба на чужд терен всъщност стартира след поражението на „Анфийлд“ през миналия сезон, като при споменатия вече успех над Тотнъм беше регистриран 23-ти последователен двубой на чужд терен във Висшата лига, в който Ман Юнайтед си е тръгвал поне с точка.

Възходът на “червените дяволи” през сезон 2020/21 не може да бъде оспорен. Футболистите на Юнайтед показаха значително подобряване на играта и постигнаха постоянство, което е доказателство за класа и което им даде предимство в сравнение с преките конкуренти в битката за място в Топ 4. А когато феновете се завърнат в „Театъра на мечтите“ през следващия сезон, те вече с основания ще се надяват Солскяр да им донесе и титлата.