Бойко Борисов: Не искам да се спекулира, че няма План за възстановяване

Премиерът в оставка коментира и казуса с разформироването на Националния оперативен щаб

Премиерът в оставка Бойко Борисов ще се яви на изслушване в парламента в сряда, съобщи самият той на брифинг в централата на ГЕРБ днес. Разпоредил е Националният оперативен щаб да се сформира отново и да продължи да работи. Борисов призова депутатите да разгледат изготвения План за възстановяване.

Премиерът в оставка заяви, че в парламента вече има ново управляващо мнозинство.

"Има управляващо мнозинство, единно, като един гласуват, могат да гласуват и мажоритарните избори, ако искат, но те няма да искат и тепърва ще видите колко обещания ще бъдат изпълнени", заяви Борисов.

Определи като спекулации твърденията, че няма План за възстановяване и развитие.

"Аз възнамерявам да се явя, ето го Плана, но те ме викат не за Плана, има го, депозиран е в парламента, те искат да правят от парламента Народен съд", допълни Борисов.

Намекна, че с решението на парламента да гласуват оставката на кабинета се създава конституционна криза.

"Защото сега министрите, които са уволнени от парламента, слушайте внимателно - в сряда ще се явят да искат да станат депутати. Защото те с акт на парламента са махнати от там. В желанието си толкова да унижат ГЕРБ, те в петък приеха такова решение. И ние сега дори да искаме да го пратим Плана в парламента, с решение на МС, това може да бъде обжалвано в Конституционния съд. А нали там бяха новите най-велики юристи, прависти", запита Борисов.

Заяви, че е разпоредил Националният оперативен щаб да възстанови работа.

"Затова разпоредих на Ангелов да се възстанови Щабът, докато изберат нов. И ги моля - да се произнесат да остане ли Щабът, или не и министърът ще го свърши", добави Бойко Борисов.

Подписан документ за това няма.

"Ние нямаме право да подпишем, министърът сега не е министър, но парламентът може още днес да се събере и да вземе решение. Новият НОЩ от кой да се ръководи, да го има ли, да го няма ли. Спрете с нас да се занимавате", каза министър-председателят в оставка.

ГЕРБ ще вземе мандата след консултациите при президента и ще обмисли по-нататъшните си ходове. Иска да види кабинета на новото мнозинство.

"Моят страх е, че те няма да направят правителство. На тях им трябва служебно правителство на Радев, който доказа, че не е демократ, с вдигнатия юмрук и през месеците на репресии да се опитат да постигнат по-добър резултат. Само че ГЕРБ се окопити след опита за преврат, след като толкова бащи на протеста обясниха как са давали пари и са го финансирали, така че каквото решат. Мнозинството е в тях, те вече не са опозиция, те са с огромно управляващо мнозинство", добави Борисов.

Според него новите партии няма да изпълнят обещанията си за мажоритарен вот.

"Росенец повече няма да бъда закачан, бъдете сигурни, дори и лятото, когато е хубаво времето, пак няма да ходят там, бъдете сигурни - и няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е, че трябва да бъде по-спокоен парламентът. Ама какъв е по-спокойният парламент? Сега имате пълно мнозинство", коментира премиерът в оставка.

Бойко Борисов заяви, че мнозинството има 160 гласа и може да направи нов кабинет. А целта на всички действия от лятото е била да отхвърлят ГЕРБ.

"Мисля, че за всеки вече стана ясно, че ГЕРБ и ДПС не са имали, нямат и няма да имат общо и че целият летен преврат, започващ от Росенец с Христо Иванов е добре координирано общо действие на "Да, България" с ДПС. Едните дойдоха да защитят своя лидер, втвърдиха си партията и имат добър резултат. А пък "Да, България" излезе с Христо Иванов, Мирчев като едва ли не борците, които работят с ГЕРБ", каза още Бойко Борисов.

За два месеца, според Борисов, страната ще се справи с ваксинацията, на фона на очакваните по 280 000 ваксини на "Пфайзер" седмично през май и 480 000 седмично през юни.