Ананиев: Над 1.3 млрд. лв. похарчени за борба с пандемията от началото на годината

Правителството е изтеглило около 800 млн. лв. дълг през 2021, подчерта финансовият министър в оставка

Народното събрание изслуша министъра на финансите в оставка Кирил Ананиев за изпълнението на държавния бюджет за 2021 г. и за равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март. В програмата на парламента бяха включени две изслушвания, предложени от народни представители от парламентарните групи на „БСП за България“ и на „Демократична България“.

В изказването си по време на изслушването министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев отбеляза, че от началото на годината правителството е теглило около 800 млн. лева дълг, което е под 18 процента от планирания нов дълг, който може да бъде поет през 2021 г. Възможностите за теглене на нови държавни кредити са отложени за втората половина на годината, защото заради пандемията може да се наложи държавата да има допълнителни разходи, посочи той. За финансиране на мерките срещу пандемията за първото тримесечие на 2021 г. са направени разходи 1.345 млрд. лева, уточни министърът на финансите в оставка.

Фискалният резерв в края на годината се очаква да бъде по-голям от определения в закона, но това зависи от политическата стабилност, от икономически фактори и от развитието на пандемията, подчерта Кирил Ананиев. В момента фискалният резерв е 8.5 милиарда лева, посочи той.