Парламентът прие на първо четене промените в Изборния кодекс, предложени от "Има такъв народ"

Измененията бяха подкрепени от 210 народни представители, а един се въздържа

Парламентът прие с голямо мнозинство на първо четене проекта на "Има такъв народ " за промени в Изборния кодекс. Измененията бяха подкрепени от 210 народни представители, а един се въздържа.

Проектът на ИТН предвижда да се въведе 32-ри многомандатен район „Извън страната“; видеонаблюдение  при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии; експериментално дистанционно електронно гласуване на президентските избори през 2021 г.;  възможност за гласуване по пощата за сънародниците ни зад граница при определени условия. Предлага се също само машинно гласуване, включително и в чужбина, като гласуването с хартиена бюлетина ще се провежда в посочените в закона секции, както и по изключение само след изрична декларация.

Използването на машинно гласуване в контролирана среда, дистанционно електронно гласуване, както и видеозаснемане или видеоизлъчване при преброяването на гласовете, ще спомогне за връщане на доверието на избирателите в изборния процес, посочват в мотивите си вносителите.