Сачева: Готови сме да подкрепим минималната заплата да не е под 50% от средната за страната

КНСБ организира кръгла маса на тема „Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз“

„Готови сме да подкрепим въвеждането на „праг“ на достойнството“ при заплащане на труда и да регламентираме минималната заплата да не бъде под 50% от средното брутно и 60% от медианното брутно възнаграждение за страната“. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Деница Сачева на организирана от КНСБ кръгла маса на тема „Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз“.

По думите й предложението на ЕК за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз има за цел да отговори на предизвикателствата на пазара на труда, произтичащи от демографските промени, цифровизацията и новите форми на заетост. Ролята на минималните работни заплати става още по-важна по време на икономически спад и не трябва да се позволява изключване от защитата на законоустановените минимални работни заплати или колективно договаряне на която и да е категория работници.

По време на дискусията Сачева коментира и изискването работодателите, ползващи достъп до обществени поръчки, да са сключили колективен договор с работниците си. Тя посочи, че няма по-голяма обществена защита от вече предоставената в директивата за обществените поръчки и че това няма да намали нивото на закрила на работниците и служителите.