Здравната комисия одобри вноса на руската ваксина "Спутник V", въпреки че не е одобрена от ЕК

Политика

28-04-2021, 17:54

Снимка:

архив

Автор:

bulgaria.utre

Всичко от Автора

Решението трябва да бъде окончателно гласувано и в пленарна зала

Здравната комисия прие искането на БСП да бъде възложено на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за достъп до руската ваксина "Спутник V". Искането вече беше отхвърлено веднъж от предишния парламент.

Според директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов законодателството ни в момента не позволява използването на ваксината у нас, преди тя да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Според Даниела Дариткова е нужна промяна в няколко други закона, което досега не е направено. От БСП, които са вносители на предложението, обявиха, че ще предприемат нужните стъпки за това.

Според проф. Костадин Ангелов обаче Изпълнителната агенция по лекарствата няма капацитет да извърши оценка на безопасността, както и добрата производствена практика.

Решението трябва да бъде окончателно гласувано и в пленарна зала.
Здравната комисия също така прие предложението на Манолова конкурсите в лечебните заведения вече да могат да се обжалват.

"Повод за промените в Закона за лечебните заведения е подписката на работещи в ИСУЛ срещу назначаването на хора без квалификация и нужния опит в управителните органи на болницата", посочи Манолова.

С 9 гласа "за", 8 "въздържали се" и без "против" комисията прие на първо четене промените.

Измененията въвеждат право на обжалваемост на назначенията в ръководствата на лечебните заведения. До момента участниците в конкурса нямаха възможност да оспорват акта.

Със законопроекта се въвежда не само управителите и изпълнителните директори, но и членовете на Съветите на директорите и контрольорите да се назначават с проведен от здравния министър конкурс.

Манолова подчерта, че липсата на съдебен контрол върху актовете за определяне на членове на Съветите на директорите и контрольори на публични предприятия осуетява правото на защита на работещите в лечебните заведения.
Министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов обяви по време на заседанието, че ще се напишат указания за предпазване от COVID-19 на хората, работещи с отпадни води.

Ангелов посочи, че преди месец е бил запознат от български екип от професори от Тракийския университет с факта, че фекалните води на места с високо разпространение на коронавирусната инфекция, съдържат вируса.
По думите му според професорите вирусът се откривал и в изпаренията от шахтите, като това е бил основен мотив за въвеждане на носене на защитни маски на открито.
"Местата, на които работят тези хора, изискват да се носят предпазни маски заради естеството на работата и те са защитени, но ще напишем инструкциите, за да се повиши вниманието на тези хора", каза още Ангелов.